Ілюстрація REUTERS

Самотні пенсіонери, яким виповнилось більше ніж 80 років і вони вимагають постійного догляду, додатково отримають 685 грн щомісячної грошової допомоги.

Відповідне рішення ухвалив уряд. Про це УНІАНУ повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики.

Читайте такожУ Мінфіні впевнені, що в Україні немає проблем з виплатою пенсій

Відео дня

Кому і скільки

Фінансова допомога літнім людям буде призначатися і виплачуватися з 1 січня 2020 року. Як наголосили в прес-службі, враховуючи, що зараз 30 липня, а допомога призначається з 1 січня цього року, усі виплати будуть проіндексовані. Відповідно, пенсіонери зможуть отримати допомогу заднім числом за місяці, що вже минули.

Однак, в прес-службі не змогли відповісти на питання, як саме буде здійснюватися виплата проіндексованої суми - однією платіжною за усі 7 місяців цього року, чи  щомісячними доплатами до призначеної суми допомоги.

У Міністерстві зазначили, що розмір допомоги одиноким пенсіонерам становить 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

"Рішенням уряду встановлено порядок виплати щомісячної державної соціальної допомоги по догляду за одинокими пенсіонерами, яким виповнилося 80 і більше років і які потребують постійного стороннього догляду, у розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1712 грн х 40% = 685 грн)", - зазначили в Мінсоцполітики.

Хронологія подій

  • Пенсійний фонд України провів перерахунок пенсійних виплат з 1 липня 2020 року у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1638 гривень до 1712 гривень.
  • Пенсійний фонд України 14 липня 2020 року затвердив новий показник середньої зарплати за травень 2020 року, який впливає на розрахунок розміру пенсії. Показник зараз становить понад 9,5 тисячі гривень.
  • 22 липня 2020 року заступник міністра фінансів Роман Ермоличев заявив про те, що в Україні немає проблем з виплатою пенсій, і в цьому році з держбюджету до Пенсійного фонду надійде 202 мільярди гривень.
  • 24 липня 2020 року Міністр соціальної політики Марина Лазебна поділилася планами щодо підвищення пенсій в Україні у 2021 році.