Пенсіонери рідко коли мають грошові заощадження і зазвичай живуть від пенсії до пенсії, тому їм життєво важливо отримувати свої виплати вчасно / REUTERS

Пенсіонери і війна: як отримують пенсії переселенці і чи вистачає державі коштів

09:55, 22.04.2022
8 хв.

Війна принесла величезні збитки економіці України та змусила мільйони людей, в тому числі, пенсіонерів покинути свої домівки. УНІАН розбирався, чи є у держави ресурси виплачувати пенсії та як її отримати вимушеним переселенцям без банківських карток.

Підла рашистська війна застала зненацька всіх мирних мешканців України, багато з яких залишилися в буквальному сенсі слова без нічого. Одна з найуразливіших категорій людей – пенсіонери, які майже все життя працювали, і заслужили на те, щоб після виходу на заслужений відпочинок спокійно жити, а не втрачати через злочини варварів усе зароблене важкою працею за життя.

Одним з першочергових завдань держави у цей надскладний період є забезпечення засобами існування людей, особливо вразливих категорій населення. Тому виплата пенсій та інших видів соціальної допомоги – в пріоритеті державних видатків. Пенсіонери рідко коли мають грошові заощадження і зазвичай живуть від пенсії до пенсії, тому їм життєво важливо отримувати свої виплати вчасно.

Вже на початку війни влада запевнила, що проблем із соціальними виплатами, зокрема, пенсіями не буде. Ще на початку березня про це заявив президент України Володимир Зеленський. Міністр фінансів Сергій Марченко також запевнив, що держава має достатньо ресурсів, щоб виплачувати пенсії та заробітні плати вчасно та в повному обсязі.

Відео дня

"Всі органи фінансової системи країни працюють 24/7, ми спроможні виконувати всі наші зобов'язання. Міністерство фінансів, Казначейська служба, Податкова служба, Митна служба, Аудитслужба - всі працюють, як єдиний механізм, над поставленими завданнями. Ми впевнено спроможні виконувати наші соціальні зобов'язання. Пенсії, заробітні плати будуть виплачуватися вчасно і в повному обсязі. Особлива потреба - потреба армії - також буде забезпечена. Ми маємо для цього достатньо ресурсу", - сказав Марченко.

Міністр також закликав українців та бізнес підтримати державний бюджет – за можливості вчасно сплачувати податки та купувати військові облігації, аби мати змогу виплачувати пенсії, соціальну допомогу і, звісно, підтримувати армію.

"Сплачуючи податки, ви допомагаєте армії і допомагаєте виграти цю війну. Робіть все можливе, щоб сплачувати більші податки, навіть при тому що ви маєте нагоду сплатити менше. Це важливо, бо дає нам можливість більш спокійно проходити складний період, платити пенсії, зарплати і підтримувати нашу армію. Інших видатків ми зараз не робимо", - сказав Марченко.

Міністр Марченко закликав українців та бізнес підтримати державний бюджет / фото ua.depositphotos.com

Підвищення пенсій попри війну

Крім того, що держава забезпечила своєчасну виплату пенсій, був зроблений дуже важливий крок: попри війну була проведена планова індексація пенсій. З 1 березня пенсії зросли в середньому на 14 відсотків.

За даними Мінсоцполітики, підвищені пенсії отримали близько 10 мільйонів одержувачів, а середній розмір підвищення склав 380 гривень.

Крім цього, 660 тисяч людей, які не підпадали під індексацію, отримали щомісячну доплату до пенсій у розмірі 135 гривень. Середній розмір підвищення пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС склав 790 гривень. А майже півмільйона військових пенсіонерів отримали підвищення пенсії в середньому на 787 гривень.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що в результаті проведення індексації середній розмір пенсій в Україні наразі становить 4 400 гривень, а для військових, яким в березні вперше проіндексували пенсійні виплати, - 8 500 гривень.

Таким чином, держава засвідчила, що вчасне і повне виконання соціальних зобов’язань під час війни знаходиться в пріоритеті. Крім цього, жителям деяких регіонів пенсії виплачували навіть достроково – так, в кінці березня авансом отримали пенсії за квітень мешканці Луганської, Чернігівської, Сумської, Херсонської, Миколаївської та Київської областей, де відбувалися  бойові дії.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, цього місяця держава виплатила вже понад 75 відсотків пенсій, субсидій і соціальної допомоги за квітень, профінансувавши виплати на 37 млрд гривень.

Інше болюче питання – можливість виплат пенсій жителям регіонів, де ведуться бої, та окупованих російською армією районів. В цьому плані легше пенсіонерам, які отримували пенсії на банківські картки: за даними Мінсоцполітики, таких пенсіонерів майже 72 відсотка.

Тим же, хто залежить від "Укрпошти", у цих районах отримати пенсію вкрай проблематично. За словами Лазебної, в міста та селища, які оточені чи захоплені ворогом, доставка за місцем проживання неможлива в принципі.

Але "Укрпошта" робить усе можливе для того, щоб виплатити пенсії, тому за найменшої можливості відновлює виплати у звільнених регіонах. Вже в середині квітня оператор відновив роботу стаціонарних та пересувних відділень у звільнених населених пунктах на Київщині, відновлюється робота і в інших звільнених областях. Таким чином, пенсіонери звільнених регіонів вже мають змогу отримати свої пенсії.

Цього місяця держава виплатила вже понад 75 відсотків пенсій, субсидій і соціальної допомоги за квітень  / фото УНІАН

Як отримати пенсію переселенцям

Пенсіонерів, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії, хвилює питання, як отримувати пенсії за новим місцем перебування. Міністерство соціальної політики розробило механізм виплати пенсій людям, які отримували виплати через "Укрпошту" та в умовах війни змінили місце проживання.

Такі люди мають обрати зручний спосіб одержання виплат – грошовим переказом через "Ощадбанк" без відкриття рахунку або через "Укрпошту" шляхом переведення виплат на поштове відділення за новим місцем перебування.

Якщо людина обрала грошовий переказ через "Ощадбанк", про це необхідно повідомити органи Пенсійного фонду України (особисто за телефоном, а також через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг), або органи соціального захисту (особисто за телефоном).

У заяві до органу Пенсійного фонду та органу соціального захисту про переказ коштів через "Ощадбанк" без відкриття банківського рахунку за тимчасовим місцем перебування зазначається ПІБ, паспортні дані та ідентифікаційний код одержувача, попереднє місце проживання (отримання пенсії) та тимчасове місце перебування.

У разі, якщо людина обрала переведення "Укрпоштою" пенсії на інше поштове відділення, про це слід повідомити органи Пенсійного фонду України або "Укрпошту" за телефоном 0 800 300 545.

У повідомленні необхідно зазначити ПІБ одержувача пенсії, адресу місця проживання, за яким здійснювалася виплата за попередній період, паспортні дані та номер телефону одержувача. Крім цього, вказується спосіб отримання виплати (на відділення пошти чи додому), а також нова адреса перебування одержувача пенсії.

Якщо пенсіонер отримує виплату поштовим переказом, слід повідомити оператору додатково код переказу з SMS-повідомлення. У разі, якщо людина не визначилася з місцем отримання виплати та бажає отримати її на будь-якому автоматизованому відділенні "Укрпошти", про це також треба повідомити оператора.

Всі кошти будуть виплачені за заявленою адресою проживання протягом декількох днів.

Пенсіонерам, як і багатьом українцям, зараз дуже важко. Але центральна та місцева влада, громади, волонтери роблять усе можливе, аби полегшити всім існування. Виплата пенсій в повному обсязі, своєчасно та через усі можливі канали доставки є дуже важливою в нинішніх умовах.

Окрім цього, люди, які покинули домівки, можуть розраховувати на виплати переселенцям – допомогу на проживання у розмірі 2 тисячі гривень (або 3 тисячі гривень людям з інвалідністю). Також внутрішньо переміщені особи отримують гуманітарну допомогу і тимчасові місця проживання у більш безпечних регіонах.

На відміну від кривавої Росії, Україна своїх не кидає. І слід сподіватися на нашу скору перемогу, поступову відбудову нашої держави та повернення до мирного життя.

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся