Ілюстрація REUTERS

Уряд планує поступове введення пенсійної реформи, що передбачає розвиток накопичувальної системи пенсійного забезпечення.

Читайте такожНова угода з МВФ: Шмигаль розповів, чи підвищать пенсійний вік для українців

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на прес-конференції, присвяченій ста дням роботи нового уряду.

Відео дня

"Програми покращення ситуації для соціально незахищених верств, розроблені міністерством (соціальної політики - УНІАН), будуть представлені міністром. Ми вже багато зробили покроково, багато з точки зору концепції пенсійного забезпечення, з точки зору розвитку накопичувальної системи в Україні", - сказав Шмигаль.

Прем'єр зазначив, що уряд буде презентувати та запроваджувати реформу досить м'яко для українців, але це буде досить вагома реформа, яка дасть людям можливість фактично керувати своїм пенсійним забезпеченням в майбутньому.

"Тобто ми ці речі вже прописали концептуально, і міністерство працює над конкретними законодавчими ініціативами для того, щоб перейти до цього м'яким способом, але дуже зрозумілим і прийнятним для суспільства", - підкреслив Шмигаль.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що міністр соціальної політики Марина Лазебна найближчим часом мала презентувати бачення пенсійної реформи в Україні.

Рішенням уряду з квітня 2020 року була введена щомісячна виплата в розмірі до 500 гривень пенсіонерам старше 80 років, у яких розмір пенсії не перевищує 9205 гривень.

У квітні була проведена виплата одноразової допомоги в розмірі 1 тисяча гривень для 10 мільйонів пенсіонерів, які отримують пенсію менш як 5 тисяч гривень, а також 600 тисяч осіб, які отримують соціальну допомогу від держави.

Крім того, Кабмін ухвалив рішення про індексацію пенсій у травні.