Експерти розповіли, де та як можна зекономити українській родині / фото ua.depositphotos.com

Плануємо сімейний бюджет правильно: де та як можна зекономити українській родині

16:15, 06.04.2023
14 хв.

Планування витрат та економія завжди актуальні, а в умовах зростання цін на всі товари і послуги є надважливими для українських сімей, більшість яких відчули на собі наслідки падіння економіки через російську агресію. УНІАН дізнавався, як та на чому можна зекономити та правильно розподілити свій бюджет.

Економна витрата коштів та планування свого бюджету є корисною звичкою для кожної людини, яка знає ціну своїй праці та грошам, і в мирні часи. Зараз це тим більше актуально – доходи у багатьох українців впали через жорстоку війну, безробіття залишається на високому рівні, а ціни на всі товари та послуги значно зросли.

Багато людей стикнулися з необхідністю економити свої кошти та ретельно планувати витрати. Частіше за все, мова не йде про надзвичайно суворі обмеження – всі ми люди і маємо дозволяти собі щось приємне та задовольняти власні потреби. Але завжди знайдеться якась стаття витрат, яка дозволить трішки скоротити витрату грошей.

"Під час війни доходи нашої сім’ї спочатку впали досить значно. Потім, через деякий час, зарплати повернулися до довоєнного рівня. Але ціни при цьому продовжували зростати на все, і наш середній чек у магазин виріс майже вдвічі. Так само і вартість всіх можливих послуг", - розповіла кореспонденту УНІАН киянка Тетяна.

Відео дня

Її родина, як і багато інших, була змушена переглянути свої витрати та уважно планувати сімейний бюджет – скоротили кількість сімейних розваг та походів у кафе, більше почали ходити пішки, адже пальне теж здорожчало.

"Якість життя не сильно змінилася, але тепер двічі думаємо, перш ніж купити якусь нову одежину чи замовити доставку їжі додому", - додала жінка.

На чому економлять українці

Згідно з дослідженням споживацьких настроїв українців після повномасштабного вторгнення Росії на нашу землю консалтингово-аудиторської компанії Deloitte, українці почали більше економити та менше здійснювати покупки.

"З початком повномасштабної війни українці почали більше економити та рідше купувати. Залежно від категорії товарів економлять від 47 до 86 відсотків опитаних громадян. Найменше заощаджують на ліках, водночас у третини респондентів витрати на цю категорію товарів зросли", - повідомляє компанія.

Більше економлять українці на продуктах харчування (70 відсотків опитаних), електроніці і побутовій техніці та побутовій хімії (77 відсотків). 79 відсотків респондентів заощаджують на купівлі одягу та взуття, 80 відсотків – на купівлі готової їжі та відвідуваннях ресторанів. Ну, а найбільше почали економити на алкогольних напоях (83 відсотки) та розвагах і дозвіллі поза домом (86 відсотків).

"Повномасштабне вторгнення унеможливило активне дозвілля громадян. Особливо це торкнулося відвідування кінотеатрів, концертів, ресторанів, спортклубів тощо. Більш ніж половина українців почала частіше готувати вдома та рідше користуватися послугами таксі (55 та 66 відсотків відповідно)", - зазначили у Deloitte.

Українці найбільше економлять на алкоголі та розвагах / фото ua.depositphotos.com

Інколи може здаватися, що ми нічого зайвого не витрачаємо, але лише банальний підрахунок, на що і скільки витрачалися гроші протягом місяця, може показати, скільки можна було б зекономити на непотрібних, необов’язкових покупках. УНІАН поспілкувався з експертами, які дали рекомендації щодо планування сімейного бюджету та часто неочевидних варіантів, на чому можна зекономити.

Підрахувати доходи і витрати

Фінансовий планер iPlan.ua Уляна Гринчевська радить почати з підрахунку доходів та витрат, визначивши основні джерела надходжень коштів та напрямків їх витрачання. Наприклад: дохід на місяць - зарплата, бонус, дохід від ведення бізнесу тощо; витрати на місяць - комунальні платежі, оренда, транспорт, харчування, оновлення одягу, "витрати для підтримання настрою" - кава в кав’ярні, книга, кінотеатр тощо.

"Ось такий швидкий аналіз допоможе вам розуміти скільки ж ви точно заробляєте (якщо є декілька джерел доходу), проаналізувати основні категорії витрат, оптимізувати (збільшувати чи зменшувати) ваші витрати на різні категорії. Скажу точно, не одними доходами та витратами "живе наш бюджет". Варто ще й задуматися про інші важливі складові, а саме фінансування своїх фінансових цілей: фінансовий резервний фонд, відпустки, машина/квартира, навчання дітей, додатковий дохід на пенсії", - сказала Гринчевська в коментарі УНІАН.

Гринчевська радить підрахувати доходи та витрати й не забувати про фінансову подушку / фото УНІАН

За її словами, резервний фонд, або фінансова подушка безпеки, є важливим елементом сімейного бюджету, це та частина коштів, яка має покрити наші щомісячні витрати протягом 3-6 місяців в залежності від складності непередбачуваної ситуації, яка з нами може статися.

"Фінансову подушку для свого бюджету можна порахувати за простою формулою: щомісячні витрати множимо на 6 місяців (наприклад, витрати на місяць 19 300 гривень, множимо на шість). Тобто 115 800 грн – це сума коштів, яка допоможе нам пережити "стрес-період" та знайти нове джерело доходу. Після того, як у вас сформована фінансова подушка, можна переходити до інших фінансових цілей", - радить експертка.

Ефективне планування витрат та заощаджень

Після підрахунку усіх статей доходів та витрат слід звернути увагу на планування свого бюджету, аби ефективно управляти ним та мати змогу не тільки покривати поточні витрати, а й заощаджувати.

Як зазначила фінансовий планер Гринчевська, якщо заробіток суттєво більший за витрати, тоді особливу увагу на витрати можна не звертати. Адже є надлишок, який можна відкладати для фінансової подушки чи для інвестування. Але якщо це не так, можна скористатися варіантами планування своїх витрат чи заощаджень.

"Як же управляти своїм бюджетом? Мені подобається два варіанти. Перший - розділяємо свої отримані кошти по сумах на різні категорії (наприклад, 3000 гривень на комунальні, 3500 гривень на резервний фонд). Другий - розділяємо витрати у відсотковому співвідношенні від отриманого доходу (наприклад, 10 відсотків на резервний фонд, 30 відсотків на продукти тощо). Тут варто обрати той варіант, який буде зручний саме вам", - сказала експертка.

Також вона рекомендує для зручності ведення бюджету використовувати звичайну Excel-таблицю або мобільні додатки для ведення бюджету.

"Ще хочу поділитися цікавим кейсом клієнта. При черговій розмові з клієнткою помітила, що якщо у клієнтки є вільні кошти на карті, то перше про що вона думала, – це куди можна ці кошти витратити вже зараз. Я запропонувала спробувати інший варіант: зробити так, щоб кошти почали "затримуватися" у клієнтки для досягнення важливіших для неї цілей", - розповіла Гринчевська.

За її словами, для заощадження коштів, обрали два варіанти: відкриття депозиту на 3 місяці з можливістю поповнення (при отриманні зарплати клієнтка поповнювала цей депозит на конкретну суму) та купівля валютних облігацій.

Способи економії

Уважне планування бюджету, безперечно, допоможе побачити, як саме витрачаються кошти і як розподілити їх ефективніше та заощадити. Але при цьому не слід нехтувати і звичайними способами економії. Часто вони не є очевидними, але допоможуть зберегти непогану суму грошей.

Найпершою порадою може бути користування знижками і акціями, які часто пропонують магазини, та розпродажем одягу і взуття. Особливо порадувати можуть знижки на зимовий одяг та взуття наприкінці сезону – зазвичай це досить дорогі речі та значна частина витрат (тим більше, якщо родина велика), і зі знижками можна купити набагато дешевше. На це слід звернути увагу батькам – діти ростуть швидко, тому можна взяти речі на розмір більше заздалегідь.

Продукти харчування є базовою статтею витрат кожної людини. Тут теж можна знайти спосіб зекономити: користуватися акціями супермаркетів, знаходити товари за оптовими цінами. Дієвими є масштабні закупи продуктів на тиждень вперед, наприклад, - можна розпланувати меню, купити товари за списком і не забігати у магазин щовечора.

Готова їжа з доставкою чи в ресторанах, звісно, дуже спрощує життя мешканцям великих міст та дарує задоволення. Але іноді люди і не помічають, як замовляють її аж надто часто, а одне замовлення вечері може коштувати як набір продуктів на пару днів. Тому тут є простір для скорочень. Можна, наприклад, заздалегідь визначити, скільки разів на місяць і коли це буде доцільно, щоб відволіктися від готовки вдома. А також підбирати нові різноманітні рецепти, аби домашнє меню не приїдалося.

Експертка порадила не нехтувати знижками в магазинах, щоб зекономити / фото REUTERS

В Україні розповсюджені спільноти, які займаються спільними покупками, зазвичай через групи у соцмережах. Це можливість замовити товари за оптовими цінами через формування великого замовлення на групу людей. На практиці це дає змогу зекономити, адже роздрібна ціна на таким самий товар в магазинах може буде вдвічі більшою.

Також інколи вигіднішою є доставка одягу, взуття та інших товарів із закордонних магазинів. Наприклад, на старому доброму Ali Express можна замовити безпосередньо з Китаю певні товари набагато дешевше, ніж вони продаються у нас, і доставка там здебільшого безкоштовна. Звісно, доведеться почекати покупку кілька тижнів.

Товари для дітей є особливою статтею витрат для батьків, і вони можуть обходитися дуже дорого, а термін користування ними досить невеликий: з одягу і взуття діти швидко виростають, а іграшки при всій різноманітності швидко набридають, і малюкам хочеться ще і ще. В цілях економії можна звернути увагу на недорогі бренди та на вживані речі, які часто продаються на сайтах з оголошеннями – вони зазвичай у гарному стані, адже дитина швидко виростає. Іграшки теж можна шукати на недорогих сайтах і за оголошеннями, а не в яскравих офлайн-магазинах, а також можна мінятися зі знайомими сім’ями.

Поради із заощаджень

Консультант з бухгалтерського обліку і оподаткування Олександр Золотухін у коментарі УНІАН порекомендував, зокрема, скоротити споживання енергії.

"В першу чергу електроенергії, взимку теплоенергії. Ви можете зменшити споживання енергії, вимикаючи світло та електроніку, коли вони не використовуються, використовуючи енергоефективні прилади та налаштовуючи терморегулятор для оптимізації опалення та охолодження", - сказав експерт.

Золотухін також радить скоротити споживання їжі поза домом, а готувати її самому. А також зменшити витрати на пальне - користуватися громадським транспортом, велосипедом, чи ходити пішки. Особливо це актуально зараз, коли ціни на бензин і так виросли з початку повномасштабної війни, а незабаром очікується подальше зростання через повернення податків на пальне.

"Робіть покупки з розумом. Шукайте розпродажі, знижки та купони. Розгляньте можливість придбання простих небрендових товарів замість дорогих брендових", - рекомендує експерт.

Фінансовий планер Уляна Гринчевська рекомендує перед покупкою продуктів поміркувати, що б ви хотіли приготувати, аби не купувати "зайві продукти".

"Керуйте своїми "емоційними покупками". Хоча тут є винятки, якщо якась емоційна покупка допоможе вам підняти настрій, то вважаю, таку покупку виправданою. Адже в гарному настрої ви навпаки зможете більше заробити грошей", - зазначила експертка.

Купити гаджет і зекономити

Одна із популярних статей видатків в Україні, як і в усьому світі, - електроніка та побутова техніка, адже без сучасних гаджетів складно уявити зараз життя. Тим більше, коли постійно виходять нові, більш просунуті моделі. Комерційний директор компанії Breezy, яка працює в галузі електроніки, Віталій Сомов у коментарі УНІАН дав кілька порад, як заощадити на купівлі гаджетів.

"Є дружні до довкілля можливості зберегти сімейний бюджет. Наприклад, дозволити собі гаджети, які стають все дорожчими, можна за допомогою старих девайсів, які є майже в кожній родині. Їх приймають в магазинах електроніки, які практикують програму Trade-In: Rozetka, Protoria, iOn, Comfy, KTC тощо. Їхня вартість стає першим внеском для купівлі омріяного смартфона. Можна здати необмежену кількість старої техніки, та оплатити нею до 100 відсотків нового смартфона, планшета, ноутбука, смарт-годинника чи навушників", - сказав експерт.

Експерти рекомендують купляти не нову, а вживану техніку, що також заощадить гроші / фото ua.depositphotos.com

За словами Сомова, гарна можливість зекономити й одночасно дозволити собі бажаний товар – купувати уживані. Він зазначив, що у Європі та США купівля гаджетів, які були у використанні, є справжнім трендом, який і в Україні також потроху набирає популярності.

"Існують цілі e-com майданчики, які спеціалізуються на продажу відновленої техніки, девайсів, які ретельно протестували, якщо необхідно, замінили несправні частини, позбавили косметичних недоліків: відшліфували скло та корпус від подряпин. Такі гаджети є повністю функціональними й продаються з гарантією до року за ціною, яка є нижчою в середньому на 30 відсотків, а на окремі моделі різниця в ціні може становити до 60 відсотків", - розповів Сомов.

Експерт додав, що вибір уживаної техніки та обмін старих гаджетів на нові з доплатою за програмою Trade-In корисні як для сімейного бюджету, так і для природи, адже таким чином стара техніка довше приносить користь людям і не опиняється на звалищах, забруднюючи довкілля.

Всі ці універсальні поради можуть значно заощадити сімейний бюджет та вивільнити непогану суму грошей, яку можна потім відкласти на майбутню дійсно важливу та потрібну покупку чи для створення фінансової "подушки безпеки". Піти в магазин зі своїм пакетом, користуватися банківськими картками з кешбеком, взяти пляшку води з дому, аби не купувати зайвий раз, - такі прості дії можуть зекономити копійчину-іншу.

Любителям читати варто придивитися до бібліотек або один раз вкластися у електронну книгу, яка згодом значно окупить витрати на себе. А людям зі шкідливими звичками можна спробувати позбутися їх – і зберегти здоров’я та заощадити гроші. Способів зекономити безліч, варто ввести це у звичку, щоб потім приємно здивуватися кругленькій заощадженій сумі.

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся