В Україні зросте мінімальна зарплата / фото УНІАН

Представник "Слуги народу", нардеп Ірина Верещук розповіла, за рахунок чого відбуватиметься підвищення мінімальної заробітної плати в Україні.

Про це вона повідомила в ефірі каналу "Україна 24".

Коментуючи президентську ініціативу про підвищення виплати, вона зазначила, що це скоріше повноваження Кабміну.

Відео дня

"Будемо розглядати, будемо шукати джерела, будемо ущільнюватися і виходити на те, щоб люди отримували на руки більше грошей", - сказала вона.

Пошук коштів на підвищення вона назвала роботою уряду.

"Ми повинні їх знайти. Для цього потрібно виконати низку завдань. Якщо потрібно це вирішити через законодавче поле - нехай звертаються, ми проголосуємо. Але не через позичання, не через боргові зашморги, а реальний сектор. Шляхом ущільнення, шляхом того, щоб не вимивалися гроші з держбюджету, шляхом посилення контролю - над митницею, над податковими надходженнями. Але не шляхом тиску на бізнес", - зазначила депутат.

Вона також прокоментувала можливість збільшення доходів за рахунок податків.

"Люди і так після пандемії страждають, тому що не можуть вийти навіть на докризовий рівень. Вони не можуть дозволити собі сплатити всі податки за всіх своїх працівників. І тут потрібно дивитися очима бізнесу, тут я на стороні бізнесу. Хоча я як державник розумію, що потрібно збирати податки, але я розумію і людей - малий і середній бізнес. Що робити людям, які не можуть заплатити всі необхідні виплати до бюджету, якщо оформлять всіх своїх працівників? Тому потрібно знайти баланс між тим, як забезпечити бізнес і як збільшити соціальні стандарти, яких всі чекають. Завдання Кабміну-знайти цей баланс. Все, що залежить від парламенту, ми зробили", - сказала вона.

Підвищення "мінімалки" в Україні: що було раніше

  • 6 серпня президент Володимир Зеленський ініціював внесення змін до держбюджету для підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень з 1 вересня цього року.
  • Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2020 року зросла на 550 грн і становить 4 тис. 723 грн на місяць, або 28,31 грн за годину.
  • Сьогодні Верховна Рада більшістю голосів підвищила мінімальну зарплату в Україні.