Яким буде курс валют в останні дні 2023 року / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Ситуація на валютному ринку в останні дні 2023 року буде обнадійливою та чи не найкращою за останні 12 місяців. Валютний ринок впевнено рухається до єдиного курсу валют.

Начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий зазначив, що на безготівковому ринку можливе повернення до тимчасового переважання пропозиції над попитом,в результаті чого курсовий коридор буде в межах 37-37,75 грн/долар і 39-40, 5 грн/ євро.

"Після скасування валютних обмежень готівковий ринок буде впевнено слідувати курсовій поведінці міжбанку, а гравці ринку будуть конкурувати між собою власними курсами. Крім того, об'єктивне домінування пропозиції над попитом через "святкового фактора" ще більше наблизить готівковий курс до міжбанківського: ми припускаємо, що в останній тиждень року різниця буде майже нульовою. Таке зближення поки слід вважати ситуативним, проте ми не виключаємо, що це буде продовжуватися і на початку 2024 року", - розповів банкір в коментарі РБК-Україна

Відео дня

Крім того, він вважає, що межі коливань курсів на готівковому ринку будуть в межах 37-38 грн/долар і 39-41 грн/євро. За його словами, валютний ринок рухається до єдиного курсу валют.

"Таким чином, в останній тиждень грудня буде продовжуватися тенденція до поступового наближення один до одного курсів міжбанку і готівкового ринку. Крім того, якщо подивитися трохи ширше, то можна сказати, що вже діють обставини повністю "вільного" ринку, адже "вільне" курсоутворення на міжбанку диктує умови готівковому ринку", - зазначив Лісовий.

Також він спрогнозував, що протягом тижня будуть незначні різновекторні коливання, але їх вплив на валютний ринок буде ледь помітним і не змінить нинішні тренди.

Курс долара в Україні - прогнози на 2024 рік

Курс долара в Україні у 2024 році коливатиметься несуттєво, а ситуація на фінансовому ринку залишатиметься більш-менш стабільною.

Аналітики Fitch Ratings прогнозують, що буде спостерігатися економічне зростання у зв'язку зі зниженням процентної ставки від НБУ до 16%, що позитивно позначиться на курсі, як і перехід від фіксованого до керованого гнучкого курсу.

У свою чергу начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лісове вважає, що курсова ситуація на валютному ринку в січні 2024 гда буде досить прогнозованою. Він вважає, що різких стрибків не варто чекати.

Вас також можуть зацікавити новини: