Експерти розказали, куди українці витрачають гроші / фото ua.depositphotos.com

Кожному третьому громадянину України щомісяця не вистачає грошей до зарплати, а кожен четвертий витрачає на продукти харчування до 60% свого бюджету.

Про це йдеться у переданому УНІАН дослідженні експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua.

"Через втрату роботу та скорочення заробітних плат, особливо на територіях активних бойових дій, з "раптовою бідністю" стикнулися навіть представники середнього класу. Кожному третьому громадянину щомісяця не вистачає грошей до зарплати. На зниження доходів українців вплинув ряд чинників: втрата роботи, скорочення зарплат, інфляція та девальвація, які потягли за собою підвищення цін та збільшення витрат", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що кожен четвертий витрачає на продукти до 60% свого бюджету, ще 15% українців зазначають, що на їжу йде понад 60% щомісячного бюджету.

Згідно із дослідженням, третина громадян стикається зі щомісячним браком коштів. Про те, що грошей регулярно не вистачає до зарплати, говорять 36% спеціалістів. Ще 30% опитаних фахівців зазначають, що їм час від часу не вистачає щомісячного доходу до наступної зарплати.

Майже половина з тих, хто відчув зниження доходу та браку коштів, пов’язує це з війною. 18% українців стикається з критичним зниженням доходу та нестачею грошей до зарплати останній рік-півтора. Лише кожен п’ятий спеціаліст отримує зарплату, якої вистачає на всі потреби.

"Українці визначили дві основні категорії, на які витрачається їхня зарплата. Це продукти та комунальні платежі. У багатьох після цих витрат не вистачає грошей на інше", - йдеться у дослідженні.

Багато домогосподарств витрачає частину сімейного бюджету на транспорт, медицину, дітей, одяг та взуття. Цікаво, що на благодійність та донати частину зарплати витрачає 28% опитаних громадян. Ця стаття витрат у сучасному суспільстві має більше значення, ніж освіта та виплати кредитів. На виплату кредитів та освіту частину зарплати регулярно витрачає менша частина українців, 26% та 14% відповідно. Скрутне фінансове становище вимагає багатьох людей економити на дозвіллі та освіті, медичному забезпеченні, техніці та косметиці.

"Про низький рівень доходів українців говорить показник частки сімейного бюджету, яка витрачається на продукти. Чим вища частка витрат на їжу, тим нижчий рівень достатку громадян. Кожен четвертий українець витрачає на продукти приблизно 40%, понад 60% сімейного бюджету уходить на їжу у 14,5% опитаних українців. Для порівняння - американці та британці витрачають на цю статтю 6-7% свого бюджету", - повідомили у grc.ua.

Дані отримані у результаті дослідження, проведеного кадровим порталом grc.ua у серпні-вересні 2022 року. В опитуванні взяли участь 2600 українців, працівників компаній різних галузей в усіх регіонах України.

Як повідомляв УНІАН, згідно із дослідженням експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.uа, українці незадоволені рівнем доходів, проте заради працевлаштування готові знизити зарплатну планку.

Станом на початок серпня, за даними Державного центру зайнятості, в Україні офіційно було зареєстровано 293 тисячі безробітних.

21 квітня Верховна Рада ухвалила закон, який спростив процедуру отримання статусу безробітного та призначення допомоги з безробіття під час війни. Зокрема, на час дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування закон передбачає надання статусу зареєстрованого безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури, внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які не мають документів. Крім того, врегульоване питання надання статусу безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем.

Вас також можуть зацікавити новини: