Китай побоюється економічної війни з Вашингтоном / фото УНІАН

Китай заявив про те, що зростання напруги у відносинах Вашингтона і Пекіна може стати причиною для ескалації економічної війни.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожЕкономіка Китаю першою серед найбільших держав повернулася до зростання після кризиси

Відео дня

Доступ до розрахунків в доларах

Як пише агентство, китайські економісти в останні місяці публічно обговорюють найгірші сценарії, за яких Китай втратить доступ до розрахунків в доларах.

Конфіскація вкладень в держборг США

Висловлюються побоювання, що Вашингтон заморозить або конфіскує частину вкладень Китаю в держборг США. Ці побоювання призвели до нових закликів зміцнити глобальний вплив юаня, щоб зменшити залежність від долара.

Удар по світовій економіці

Аналітики вважають, що будь-яка спроба Вашингтона відрізати Китай від доларової системи може потрясти фінансові ринки та завдати шкоди світовій економіці.

«Ми маємо подумки підготуватися до того, що Сполучені Штати виключать Китай з доларової системи розрахунків», - сказав економіст BOC International Гуань Тао.

Хронологія подій

  • 1 липня 2020 року набрав чинності закон про національну безпеку Гонконгу. Завдяки цьому документу китайська влада може в обхід місцевого уряду переслідувати підозрюваних і карати за дії, які в Пекіні розцінюють як такі, що загрожують національній безпеці та підривають державну владу в Гонконзі. Порушники закону можуть отримати довічний термін.
  • 14 липня президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив про підписання закону про нові санкції на адресу Китаю у зв'язку з його діями щодо Гонконгу. Також був підписаний виконавчий указ про скасування торгово-економічних преференцій Вашингтона для цього спеціального адміністративного району КНР.
  • 20 липня 2020 року Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Китай в несправедливих торговельних практиках, порушеннях прав людини та спробах запровадити китайських агентів впливу в американське суспільство.
  • 22 липня США наказали Пекіну закрити генконсульство КНР в техаському Х'юстоні в цілях захисту американської інтелектуальної власності та особистої інформації американця. Пекін звинуватив Вашингтон в "безпрецедентній ескалації" ситуації та пригрозив відповідними заходами.