У Мінфіні оцінили ризик глобальної рецесії та її наслідки для України

На початку року Світовий Банк та МВФ пророкували світову кризу на 2024 рік.

Рецесія світової економіки може відчутно позначитися на підтримці України з боку країн-партнерів, однак наразі українські урядові експерти не прогнозують початку глобального кризи у 2024 році. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час заходу "Global Outlook: Нова економіка України", організатором якого виступила Європейська Бізнес Асоціація.

"Рецесія зараз зафіксована частково лише у Німеччині, тому що у них три квартали є негативне зростання економіки. Можливо, є зниження економічної активності в Китаї. Цикл боротьби з інфляцією, який зараз відбувається, зараз на фінальній стадії. Думаю, і в США, і в ЄС найближчим часом ми побачимо або паузу, або на 2024 рік вже будуть сигнали по послабленню монетарного тиску, який зараз є", - сказав він.

Міністр вважає, що уряди найбільш розвинених країн вже пройшли складний інфляційний період з мінімальними втратами для їхніх економік.

"В наступному році, я думаю, що світ очікує більше перспектив економічного зростання, ніж рецесія", - сказав Марченко.

В очікуванні світової рецесії

На початку 2023 року директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що третина світової економіки буде вражена рецесією цьогоріч, а у 2023 році на світ чекає ще "більш важкий" рік, ніж 2022-й. При цьому темпи зростання сповільнюють одночасно США, ЄС і Китай, зазначила вона.

Світовий банк також на початку 2023 року знизив свої прогнози зростання для більшості країн та регіонів і попередив, що нові несприятливі потрясіння можуть призвести до рецесії світової економіки.

Вас також можуть зацікавити новини: