Без грошей не залишаться навіть без світла, запас готівки українські банки мають на місяці, кажуть у НБУ. Мовляв, до таких сценаріїв фінустанови готувалися. Тому радять українцям не панікувати через відсутність паперових грошей.

Як йдеться в сюжеті ТСН, наразі є лише тимчасова проблема з фізичною доставкою купюр. Через відімкнення електрики не всі банкомати працюють. Деякі банки зробили певні обмеження на видачу, щоб кошти могли отримати якомога більше людей.

Водночас у НБУ планують, аби щонайменше тисяча банківських відділень в Україні постійно працювала, навіть в умовах відсутності світла, а також мали інтернет, щоб люди отримували всі послуги. Наразі таких відділень понад 900, їхню мапу в інтерактивному режимі НБУ публікуватиме щодня у себе на сайті. 

Також банки сьогодні співпрацюють з великими торговельними мережами, щоб забезпечити можливість розрахунку картками навіть під час відсутності світла. Крім того, українцям нагадали про можливість зняття готівки на касах.

"Ми звернулися сьогодні до ОВА з проханням дозволити банкам в окремих "Пунктах незламності" розмістити додаткові банкомати й термінали, щоб люди й там мали доступ до готівки", - заявила Катерина Рожкова, перша заступниця голови НБУ.

"Пункти незламності" в Україні

22 листопада Зеленський закликав бізнес долучатись до ініціативи зі створення "Пунктів незламності". За словами президента, підготовлено вже понад 4 тисячі таких пунктів.

"Пункти незламності" - спеціально облаштовані місця, де можна підзарядити телефони, зігрітися, випити теплих напоїв. Загалом наразі у більшості регіонів відкрито понад 4,3 тис., понад 400 з них - у Києві.

Вас також можуть зацікавити новини: