Україна збільшить витрати на оборону / Фото bank.gov.ua

У проекті держбюджету на наступний рік пропонується збільшити витрати на сектор оборони і безпеки України до 267 млрд грн, вони будуть найбільшими за роки незалежності.

Про це керівник офісу президента Андрій Єрмак повідомив на своїй сторінці в Facebook Facebook.

Читайте такожДержбюджет-2021 передбачає 104 мільярди гривень на пільги та субсидії

Відео дня

Він зазначив, що вже тиждень в Україні тривають активні дискусії щодо проекту Державного бюджету на наступний рік.

"Чиновники запланували зростання витрат на сектор оборони і безпеки. Плюс майже 21 мільярд гривень. Всього передбачено 267 мільярдів, це найбільше за роки незалежності", - підкреслив глава ОП.

"Всього передбачено 267 мільярдів, це найбільше за роки незалежності", - сказав Єрмак

За словами Єрмака, пропонується "хоч і незначне в порівнянні із загальною сумою в 117 мільярдів гривень, але етично сумнівне скорочення витрат на Міністерство оборони на 0,11%, або на 127 мільйонів гривень".

Скриншот з Facebook

Розвідка і СБУ

"Однак інші показники в проекті держбюджету цілком виправдані. Додається наступного року Службі зовнішньої розвідки, Головному управлінню розвідки Міністерства оборони, Службі безпеки. Плюс 10,8% буде у наших прикордонників", - повідомив Єрмак.

Він зазначив, що "не можуть бути в інтересах України заклики скоротити витрати на цей сектор або на його частину". "Розвідка і Служба безпеки разом зі Збройними силами забезпечують нашу самостійність, даючи можливість дипломатам шукати шлях до миру", - переконаний Єрмак.

ДСНС

Також керівник офісу президента окремо пояснив збільшення фінансування Державної служби з надзвичайних ситуацій.

"У проекті держбюджету передбачено збільшення видатків і на ДСНС. Повені та лісові пожежі цього року мали переконати всіх українських політиків, навіть найбільших популістів, у тому, що не можна економити на Рятувальниках. Але чомусь це викликає критику, оскільки управління ДСНС здійснюється через систему Міністерства внутрішніх справ, і тому зручно маніпулювати в телеефірі, що і ці гроші йдуть на МВС", - написав він і нагадав про масштабні лісові пожежі поблизу лінії розмежування на Донбасі.

"Хочу закликати всіх українських політиків не перебирати з піаром, дискутуючи про бюджетні витрати на оборону і безпеку. Спробуйте знайти собі щось інше, неважливе для захисту державності та мирного життя, щоб заробити передвиборчі бали", - резюмував Єрмак.

Особливості держбюджету 2021

  • 14 вересня 2020 року Кабмін затвердив проект держбюджету-2021.
  • Міністерство фінансів підготувало проект державного бюджету на 2021 рік на основі прогнозу економічного і соціального розвитку на 2021-2024 роки, розробленого Міністерством економрозвитку в рамках нового прогнозного циклу і затвердженого на засіданні уряду в липні.
  • Як сказано в оновленому макропрогнозі, у 2021 році зростання валового внутрішнього продукту України складе 4,6%, рівень інфляції в грудні 2021 року складе 7,3% в порівнянні з груднем 2020 року.
  • В середньому, у порівнянні з 2020 роком рівень інфляції у 2021 році прогнозується на рівні 8,1%. Середньомісячна зарплата в Україні у 2021 році повинна скласти 13632 грн. Експорт українських товарів у 2021 році прогнозується на рівні 60,175 млрд дол., при цьому імпорт у 2021 році складе 70,591 млрд дол.