Ілюстрація REUTERS

Економічна криза, спричинена пандемією коронавірусу, сильно вдарила по Україні. Щодня на облік у Держслужбу зайнятості стають понад 3 тисячі громадян, які втратили роботу. Багато хто не чекає пропозицій, а шукає собі місце самотужки.

Найменше карантин вплинув на кількість вакансій у торгівлі, ІТ і сільському господарстві. Незмінним є попит на кваліфікованих працівників на виробництві та в медицині. Про це з посиланням на телеканал "Україна" повідомляє "5 канал".

Читайте такожУ Мінекономіки назвали максимальну допомогу з безробіття в Україні

Відео дня

Експерт Андрій Новак зазначає, що в Україні був запроваджений один із найжорсткіших режимів карантинних обмежень, що, звісно, суттєво вплинуло на ринок праці.

"Це (карантин – Ред.) призвело до повної зупинки цілих галузей – транспорту, громадського харчування, туризму та інших. Відповідно, у цих сферах підприємства були змушені звільняти працівників, скорочувати зарплати”, – пояснює він.

Так, за даними червневого опитування Work.uа, 6% роботодавців в Україні повідомили про скорочення штату, а 16% тримають співробітників у відпустці за власний кошт.

Та крім закриття бізнесу і кадрових скорочень, на рівень безробіття вплинуло і масове повернення в Україну заробітчан.

"Якщо компанія велика, вона більш стійка до розхитувань, які є наразі, ніж, наприклад, маленький бізнес", – пояснює Тетяна Пашкіна, експерт ринку праці.

"Є варіант, коли офіційно немовби робити не можна, але сірий ринок потребує працівників. Але це незахищеність", – додає вона.