Влада Кіпру відкриває кримінальне провадження проти GNT Group

Відділ розслідування економічних злочинів поліції Кіпру відкрив кримінальне провадження проти Сергія Грози, Володимира Науменка, Душана Деніча, секретаря компанії та інших осіб, пов’язаних з GNT Group, якій належить Olimpex Coupe, зерновий термінал в Одесі.

Як повідомляється на сайті організації Argentem Creek Partners, це втручання кіпрської влади стало результатом міжнародного судового провадження (включаючи кримінальну справу в Україні), ініційованого американськими кредиторами GNT Group - Argentem Creek Partners ("ACP") і Innovatus Capital Partners ("Innovatus"), пов’язаного з незрозумілою розтратою коштів, запасів зерна вартістю щонайменше 130 мільйонів доларів США, неспроможністю GNT Group погасити борги кредиторам і серйозними недоліками в управлінні та звітності.

Кримінальна справа на Кіпрі була ініційована Крісом Яковідесом з CRI Group. 20 грудня 2022 року пана Яковідеса призначили керуючим GN Terminal Enterprises Limited у рамках примусових заходів, вжитих компанією Madison Pacific Trust Limited як довіреною особою для кредитування ACP та Innovatus.

Відео дня

Застосовуючи комплекс заходів із безпеки, який ACP та Innovatus запровадили для захисту своїх інвестицій, вони мають намір запровадити прозору бізнес-практику, забезпечити дотримання податкового законодавства, проводити надійні аудити та встановити чітке управління зерновим терміналом.

"З моменту створення ACP інвестувала в Україну понад 600 мільйонів доларів. Ми зберігаємо оптимізм щодо інвестиційного середовища в Україні сьогодні та нашої здатності відстоювати наші права, де б це не було у світі, коли ситуація погіршується, де врядування порушується або де ми підозрюємо шахрайство", - сказав регіональний керівник ACP Джон Паттон.

"Негайна та позитивна відповідь відділу боротьби з економічною злочинністю кіпрської поліції щодо розслідування нашої скарги після доказів, які я зміг надати, демонструє серйозність звинувачень. Йдеться про величезні суми – близько 14 000 вантажівок зерна зникли, а власники навіть сьогодні відмовляються надати будь-яку інформацію щодо того, що насправді сталося. Ми з нетерпінням чекаємо на результати цього розслідування", - пояснив Кріс Яковідес з CRI Group, який був призначений зовнішнім адміністратором GN Terminal Enterprises Ltd у грудні 2022 року.

"Ця дія є підтвердженням нашої позиції щодо захисту наших прав як забезпечених кредиторів GNT Group. Разом з ACP ми сподіваємося на наполегливу роботу, щоб повернути GNT на шлях прибутковості, прозорості, дотримання податкового законодавства та належного корпоративного управління", - додала керуючий директор Innovatus Ана Фірмато.

ACP та Innovatus мають давню історію інвестування в Україну. Обидві компанії залишаються відданими справі забезпечення належного управління Одеським зерновим терміналом відповідно до українських та міжнародних стандартів.