Ситуація з "Омікроном" може вплинути на курс долара / Ілюстрація REUTERS

Ситуація з коронавірусним штамом "Омікрон"може вплинути на ситуацію на валютному ринку.

Такий висновок можна зробити з прогнозу аналітика TeleTrade Сергія Родлера, озвученого ним "Обозревателю".

За його словами, низький рівень госпіталізації пацієнтів з "Омікроном" спонукав інвесторів купувати ризикові активи, в тому числі американські акції. Експерт вважає, що цей штам може стати аналогом сезонного грипу і коронавірус в майбутньому не буде негативно впливати на світову економіку. В результаті потреба розміщувати гроші в активах-притулках (таких як долар) пропаде.

Відео дня

"Очікуємо курс долара вище позначки у 27,4 грн/$", - спрогнозував Родлер.

Читайте такожЯким буде курс долара після Нового року: прогноз експертів

Іншу думку висловила аналітик компанії Concorde Capital Євгенія Охтирко, яка переконана, що в січні вартість долара в Україні буде плавно знижуватися. Однією з причин вона назвала низьку ділову активність, оскільки в цей період бізнес менше купує валюту, попит на долари знижується.

"Невелике зміцнення все-таки можливо. Ймовірно, ринок буде намагатися повернути курс до позначки 27 грн/$", - говорить аналітик.

За словами Охтирко, впливати на ситуацію будуть і психологічні чинники, в тому числі інформація про можливе вторгнення Росії в Україну.

"Якщо психологічні чинники й далі матимуть місце, курс може втриматися на тих же позиціях і надалі", - говорить вона.

Курс НБУ на 4 грудня

Національний банк України на вівторок, 4 січня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,28 грн / дол., тобто гривня залишилася на рівні попереднього дня. Офіційний курс гривні до євро на вівторок також не змінився і встановлений на рівні 30,92 грн/євро.