Кошти підуть на розробку вакцини / Ілюстрація REUTERS

Рада ЄС затвердила рішення додати 6,2 мільярда євро до бюджету блоку на 2020 рік для усунення наслідків кризи викликаної пандемією коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Читайте такожЄвропейські лідери погодили план семирічного бюджету ЄС

Відео дня

Як зазначає видання, будуть збільшені виплати за інструментом екстреної підтримки (ESI) на 1,09 мільярда євро.

Куди підуть гроші

Кошти будуть спрямовані на розробку та впровадження вакцини від коронавірусу. Європейська комісія буде використовувати ці гроші як передоплату для попереднього замовлення доз вакцини.

Також збільшуються виплати на 5,1 млрд євро за інвестиційною ініціативою Corona Response Investment Initiative (CRII) і Corona Response Investment Initiative Plus (CRII+).

Гроші будуть використані для покриття додаткових потреб, пов'язаних з пандемією, до кінця року.

Коли поправки набудуть чинності

Очікується, що на пленарному засіданні 14-17 вересня 2020 року Європейський парламент погодить свою позицію щодо проекту внесення поправок до бюджетної пропозиції. Після досягнення згоди проект поправок до бюджету набуде чинності.

Хронологія подій

  • Раніше Європейська комісія прогнозувала, що економіка ЄС скоротиться на 8,3% протягом цього року у зв'язку з пандемією.
  • 21 липня 2020 року лідери ЄС досягли домовленості щодо фонду відновлення економіки після пандемії 750 мільярдів євро і наступного довгострокового бюджету ЄС обсягом понад 1 трильйона євро.
  • Того ж дня, 21 липня 2020 року, європейські лідери погодили План семирічного бюджету ЄС.
  • Фонд відновлення ЄС, який складатиметься з 390 мільярдів євро у вигляді грантів і 360 мільярдів євро у вигляді кредитів, буде приєднаний до нового семирічного бюджету в розмірі 1,074 трильйона євро. Таким чином загальний фінансовий пакет допомоги становитиме 1,82 трильйона євро.