Зеленський: під час локдауну в України не було великого падіння ВВП, як у багатьох країнах світу

Глава держави назвав великою перемогою, що Україна під час локдауну не чекала на допомогу від інших країн.

Президент Володимир Зеленський заявляє, що під час введення жорстких карантинних заходів з метою стримування поширення коронавірусної хвороби Україна не мала такого великого падіння валового внутрішнього продукту, як це сталося в багатьох країнах світу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент сказав на конференції YES Brainstorming на тему "Післе COVID = Після катастрофи? Кроки до виживання".

Читайте такожНацбанк погіршив оцінку зростання ВВП України у II кварталі

"Швидку допомогу від держави отримала і наша економіка. Імунітет якої вистояв без, дійсно, фінансових підтримок великих фінансових інститутів, принаймні в цей час, і інших партнерів. Ми не отримали фінансову допомогу, але допомагали своїм громадянам, як могли, фінансово. 8 тисяч гривень за фактично 8 хвилин через додаток "Дія". Знаходили додаткові ресурси, вмикаючи мозок і нестандартне мислення і не вмикаючи верстат. У нас не було великого падіння ВВП в порівнянні з багатьма іншими країнами, які мають великі економіки та в яких немає, до речі, війни на Донбасі, і немає окупованих територій", - підкреслив Зеленський.

Глава держави зазначив, що адаптивний карантин, який ввела держава, став адекватним карантином.

"Ми ввели локдаун в найкращий для цього час. Він не був тривалим, настільки болючим, як у багатьох країнах. Не чекали на допомогу від інших. Я вважаю, що це велика перемога нашої країни. Ми були самостійні, і допомагали іншим, не чекаючи на подяку. Ми відправили до Італії своїх медиків і необхідні кошти без роздумів і завжди готові допомагати всім без винятку", - підкреслив президент.

Прогноз інфляції:

Нацбанк погіршив оцінку зростання ВВП у II кварталі поточного року до 7,5% з 8,7% у квітневому прогнозі.

Споживча інфляція в Україні: що необхідно знати

  • За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в травні в річному вираженні - у порівнянні з травнем 2020 року - склала 9,5%, прискорившись до 8,4% у квітні.
  • За січень-травень 2021 інфляція склала 6,1%.
  • Споживча інфляція в Україні в червні в річному вимірі - у порівнянні з червнем 2020 року склала 9,5%, залишившись на рівні показника в травні.
  • Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5% річних після підвищення її до цього рівня у квітні.
  • Національний банк України очікує уповільнення інфляції вже в жовтні-грудні 2021 року.
  • 22 липня 2021 року Національний банк погіршив прогноз інфляції в Україні з 8% до 9,6% у 2021 році.
  • Валовий внутрішній продукт України у другому кварталі 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшився на 5,4% у річному вираженні.