Зниження облікової ставки не викличе сплеску кредитування в Україні - експерт

За словами експерта, загалом зниження Нацбанком ключової ставки стало несподіваним для ринку та перевищило очікування.

Заступник директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко вважає, що наразі передчасно говорити про пожвавлення ринку кредитування в Україні в нинішніх умовах слідом за зниженням Національним банком облікової ставки до 8% річних.

Читайте такожШмигаль анонсував кредити для бізнесу під 0%

Таку думку Репко висловила в ході онлайн-конференції.

"Для кредитного ринку зниження облікової ставки загалом нічого не значитиме, банки зосереджені на ризики неповернення. Сплеск кредитування або розвиток іпотеки - я б зараз не говорила про це поки. Що стосується облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і депозитних сертифікатів, то вони стануть привабливішими, тому що зниження облікової ставки тягне за собою зниження ставки за кредитами рефінансування і ставок депозитних сертифікатів, і уряду буде легше профінансувати свій бюджетний дефіцит і зробити план з внутрішніх запозичень", - сказала Репко.

За її словами, в цілому зниження регулятором ключової ставки стало несподіваним для ринку і перевищило очікування.

"Тому що інфляція низька, споживчий попит знижується, люди стали менше витрачати, оскільки отримують менше доходів, знижується ціна на товарних ринках на паливо, є тренд на зниження цін виробників. І паніка на валютному ринку вщухла, ринок спокійний, немає шаленого виведення коштів, ліквідності банків досить, населення не скуповує валюту, тому валютної кризи не сталося. І Нацбанк відчуває, що має простір для руху (в частині зниження ставки - УНІАН)", - підкреслила експерт.

Як повідомляв УНІАН, правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки з 24 квітня на 2 п. п. - до п'ятирічного мінімуму 8% річних, при цьому ставка знижується сьомий раз поспіль.

Раніше Нацбанк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця року і при цьому не виключає можливості більшого пом'якшення монетарної політики цього року в тому випадку, якщо скорочення споживчого попиту за карантинних заходів і послаблення ділової активності буде сильніше тиснути на інфляцію в бік її зниження, ніж регулятор очікує зараз.