Облікова ставка може і далі знижуватися / фото УНІАН

Національний банк України (НБУ) в рамках пом'якшення монетарної політики допускає подальше зниження облікової ставки до 8% при збереженні сприятливої макроекономічної ситуації.

Про це сказано на сторінці Національного банку України (НБУ) в мережі Facebook з посиланням на главу регулятора Якова Смолія.

«Якщо макроекономічна ситуація кардинально не зміниться, облікова ставка може становити 8%. До такого рівня ми її раніше планували знизити в 2021 році. Але зараз бачимо передумови до більш швидкого пом'якшення монетарної політики. Тому бізнес може очікувати ставки за кредитами на рівні 10-12% річних у гривні», - наводяться в повідомленні слова Смолія.

Відео дня

Також повідомляється, що в першому кварталі 2019 НБУ викупив з ринку 600 млн дол., у другому - 700 млн дол., у третьому – 2,5 млрд дол., у четвертому - майже 4 млрд дол.

«Говорити, що курс зміцнюється лише через інвестицій в ОВДП не зовсім правильно...Обсяг інвестицій у державні папери складає трохи більше 4 млрд дол., а НБУ викупив майже 8 млрд дол. Пропозиція валюти на ринку була великою», - підкреслив глава НБУ.

Читайте такожУ НБУ не бачать загроз падіння гривні

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2019 року Національний банк України продовжив цикл пом'якшення монетарної політики і знизив облікову ставку на 2 п.п. до дворічного мінімуму до 13,5% річних, при цьому ставка знизилася четвертий раз поспіль – після зниження у жовтні, вересні та липні.

Раніше міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов заявив, що нинішній курс гривні є дуже сильним, з-за чого страждають вітчизняні експортери, а поточна облікова ставка Національного банку - занадто висока.