Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України збільшив максимальну суму кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» до 3 млн грн з 2 млн грн.

Читайте такожБізнес на карантині: 20% скоротили зарплату, 15% відправили працівників у відпустку, 4% скоротили штат

Відповідну постанову було ухвалено на сьогоднішньому засіданні уряду.

Відео дня

Як зазначив міністр фінансів Сергій Марченко, ухвалені зміни дають змогу збільшити до 3 млн грн максимальну суму кредитів, які надаються підприємцеві або пов'язаним з ним контрагентам.

Крім того, розширюється кількість підприємців, які можуть розраховувати на підтримку в рамках програми - їх річний дохід від будь-якого виду діяльності має становити до 100 млн грн.

«Також розширюються цілі: на рефінансування заборгованості, на інвестиційні цілі. Крім того, передбачається поповнення оборотного капіталу. Ми даємо можливість максимально розширити цю програму і зробити її дієвою», - підкреслив Марченко.

Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, внесення цих змін фактично дасть змогу впровадити нульову ставку за рефінансованими кредитами для бізнесу, щоб зняти з нього тягар кризи.

«Міністерство економіки й Міністерство фінансів запропонували ряд програм з кредитної підтримки малого і мікробізнесу, які полягатимуть у забезпеченні як видачі нових кредитів, так і рефінансуванні чинних кредитів з нульовою процентною ставкою, з погашенням тіла кредиту через один рік, тобто, це так звані кредитні канікули, які ми фактично готові забезпечити», - сказав він.

«Основна умова - це збереження не менш як 80% робочих місць у малому і мікробізнесу. Це головна умова цієї програми», - додав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в січні ухвалила закон про створення в Україні Фонду розвитку підприємництва, який у 2020 році отримає 2 млрд грн фінансування.

Фонд реалізовуватиме програму держпідтримки малого та середнього бізнесу, яка дозволить учасникам отримати кредит під 5%, 7% або 9% річних для створення або розширення власного бізнесу.

3 лютого уряд України оголосив старт програми «5-7-9», оцінюючи її потенціал у цьому році в 50 тисяч кредитів.

18 березня Кабмін збільшив максимальну суму кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» до 2 млн грн з 1,5 млн грн.