Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган домовились проаналізувати усі спірні моменти на шляху підписання угоди про зону вільної торгівлі між країнами. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський сказав у Стамбулі на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Президент України заявив, що значна увага на переговорах була приділена торговельно-економічним відносинам.

Відео дня

"Важливе значення для них має подальша лібералізація двосторонньої торгівлі, а суттєво наростити її обсяги може підписання угоди про вільну торгівлю", - заявив Зеленський.

Читайте такожУкраїна фіналізує угоду про ЗВТ з Туреччиною

Водночас, як заявив Зеленський, в Україні й Туреччині добре розуміємо, що підписання угоди про ЗВТ є дуже відповідальним кроком, який необхідно зробити із дотриманням національних інтересів кожної із сторін. 

"Ми домовились з паном президентом Ердоганом про те, що відповідні установи наших країн проведуть дуже предметний аудит усіх спірних моментів та знайдуть взаємний компроміс, який відриє шлях до підписання цього важливого документу", - наголосив Зеленський. 

Своєю чергою, Ердоган висловив віру, що обом країнам якомога швидше вдасться підписати цю угоду. "І таким чином, досягнемо нашої мети, аби об'єм торгівлі становив $10 мільярдів (на рік - УНІАН)", - наголосив Ердоган. 

Що цьому передувало

  • У березні 2016 року Україна і Туреччина відновили переговори про зону вільної торгівлі, які були припинені у 2013 році.
  • У листопаді 2018 року президент Туреччини заявив, що робота з підписання угоди про зону вільної торгівлі з Україною має завершитися до кінця року. "Ми віримо, що завдяки цій угоді ми зможемо досягти нашої мети – торговельний баланс у $10 млрд", - сказав він.
  • У 2018 році товарообіг між країнами становив близько $4 млрд.
  • У 2020 році товарообіг між Туреччиною і Україною становив $5 млрд. 
  • У лютому 2020 року президент Володимир Зеленський заявив, що товарообіг між Україною і Туреччиною має збільшитися до $10 млрд.