REUTERS

Європейський Союз спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) сприяє виходу українських меблевиків на зовнішній ринок, повідомила координатор проектів групи з фінансування та розвитку малого і середнього бізнесу ЄБРР в Україні Ольга Іванченко.

«Ми проаналізували що необхідно ринку для його розвитку і дійшли до висновку, що ринку в першу чергу необхідні знання», - сказала Іванченко.

За її словами, крім отримання необхідних знань, для підвищення своєї конкурентоспроможності і компетенції на ринку необхідно покращувати операційну ефективність – тобто як виробляти більше і заробляти більше, а також для реалізації потенціалу компаній необхідно спростити доступ українських меблевих компаній як до внутрішнього, так і зовнішнього ринків.

Відео дня

Для втілення цих завдань в травні минулого року була створена дорожня карта і вже згідно з нею були зроблені певні кроки.

Так, за словами координатора проектів, разом з командою Центру інформаційної підтримки бізнесу в Рівному була створена школа управління меблевим бізнесом. На даний момент школа самостійно функціонує без підтримки ЄБРР. А Банком виділяються гранти на консалтингові проекти в рамках ініціативи ЄС EU4Business. Серед яких особливо затребувана малими і середніми підприємствами (МСП) інформація про впровадження бережливого виробництва, системи управління якістю, автоматизації, системи Кайдзен, теорії обмежень, проводиться низка секторальних заходів і навчальних тренінгів. Також створюються ініціативи допомоги підприємцям щодо виходу на зовнішній ринок: це B2B (Business-to-Business) зустрічі, впровадження різних ініціатив допомоги у виході меблевих компаній на зовнішній ринок.

«Минулого року завдяки мережі Центрів інформаційної підтримки бізнесу, яка створена ЄБРР в рамках ініціативи EU4Business, ми провели 170 заходів. Ми побачили, що одна з цінностей, яка є і буде ще довгий час – це вихід на експортні ринки. Це знання, які необхідні для того, щоб експортувати. Тому ми в ЄБРР вирішили зробити пілотний проект - два в одному. З одного боку, провести меблевий саміт на тему експорту, де будуть обговорюватися успішні практичні кейси, які покажуть доступ до експортних ринків, особливості роботи з різними країнами та окремі сегменти цієї галузі. Друга частина саміту - В2В зустрічі. На сьогоднішній день 70 компаній були відібрані для участі в даних зустрічах», - додала Іванченко.

Як повідомляв УНІАН, Європейський Союз у 2016 році підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про виділення 40 млн євро для підтримки розвитку малих і середніх підприємств (МСП) в Україні.

Довідка УНІАН. ЄБРР працює в Україні з 1993 року і є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в нашій країні.

За даними Міністерства фінансів України, Європейський банк реконструкції і розвитку за період співпраці профінансував в Україні 422 проекти на загальну суму понад 13 млрд євро, з них 7 проектів на 1,577 млрд євро в державному секторі.

Ініціатива Європейського Союзу EU4Business охоплює всю діяльність ЄС з підтримки малого та середнього бізнесу в країнах Східного партнерства.