Фото УНИАН

У розробленій урядом Володимира Гройсмана державній стратегії відродження авіабудування на період до 2022 року підприємство «Мотор Січ» відсутнє зовсім, а в 2016 частка держави в портфелі замовлень заводу становила всього 12%, пише аналітик Андрій Муравський в статті «Грошей немає, але ви пишайтеся!» у виданні «Бізнес-медіа». Таким чином, на найближчі 2 роки у держави немає стратегічних планів на продукцію українського заводу. Фактично, підприємству запропоновано реалізовувати нові «антикризові» напрацювання та проекти за власні кошти.

Держава багато років показово ігнорує нібито «стратегічну» продукцію «Мотор Січі», віддаючи перевагу іноземним постачальникам. «Не може собі в нинішніх умовах держава дозволити таку дорогу покупку, як літак за кілька десятків мільйонів доларів або новий вертоліт. Але ж змогло воно собі дозволити покупку цілих 55 французьких вертольотів. Спеціальна угода з Францією було підписано і ратифіковано у Верховній Раді в минулому році, пояснюючи покупку тим, що французькі банки дають 475 млн. євро під низькі відсотки, що в нинішніх умовах не реально щодо «Мотор Січі», пише автор матеріалу, і наводить наступний приклад: «Поляки деякий час цікавилися співпрацею із запорізькими двигунобудівниками, чекали підтримки проекту з боку українського керівництва і певних державних гарантій. Але не дочекалися».

Внутрішнє держзамовлення також є важливим компонентом у продажу продукції на зовнішніх ринках. «Перше, що цікавить міжнародних партнерів, готових інвестувати в українське авіабудування — наявність цих літаків у національних експлуатантів, зокрема — ЗСУ, МВС, ДСНС України. Дотримання цього правила є пропуском на міжнародний ринок», стверджується в статті.

Відео дня

Раніше ЗМІ повідомляли, що негативне рішення АМКУ про консолідацію акцій «Мотор Січі» китайським інвестором і державою Україна призведе до соціального колапсу у прифронтовому регіоні. На підприємстві «Мотор Січ» працює близько 26 000 чоловік. Без портфеля замовлень на суму $ 500 млн. щорічно, гарантованого китайським інвестором, всі вони опиняться на вулиці.