Рада прийняла закон про створення e-системи у сфері будівництва / фото УНІАН

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Читайте такожВерховний Суд заборонив будь-яке будівництво в історичних частинах міст без дозволу Мінкульту

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 319 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Народний депутат Олена Шуляк, доповідаючи щодо проекту закону №1081, повідомила, що документом передбачається створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

«Прийняття законопроекту забезпечить не тільки скорочення термінів надання адміністративних послуг, але й підвищить їх якість, суттєво зменшить корупцію і зробить роботу державних органів у цій сфері прозорішою, підзвітною та публічною», - зазначила вона.

За словами Шуляк, державна електронна система об'єднає в єдиний інформаційний простір всі дані про будівництва та про всіх учасників ринку.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, крім створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, передбачається також подача документів в електронній формі для отримання адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, а також надання таких послуг в електронній формі 24 години в добу 7 днів на тиждень.

Передбачається скорочення переліку документів, які подаються для одержання адміністративних послуг, та отримання результатів також в електронній формі.

Законопроект передбачає оплату адміністративних послуг у сфері будівництва, штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності за допомогою електронної системи.

Серед іншого, документ передбачає впровадження в електронну систему контрольних примірників будівельних норм, обов'язкових для виконання національних стандартів та інших нормативних документів технічного характеру, які є обов'язковими для виконання відповідно до закону.

Також передбачається впровадження ідентифікатора об'єкта будівництва та завершеного будівництвом об'єкта, який буде незмінним протягом життєвого циклу об'єкта, а також введення єдиного порядку присвоєння та зміни адрес об'єктам нерухомого майна.

Крім того, передбачається впровадження електронної взаємодії між державними електронними інформаційними ресурсами, суб'єктами надання адмінпослуг у сфері будівництва за принципом «єдиного вікна», а також запровадження відкритого доступу до інформації, розміщеної в електронній системі (крім персональних даних), через портал електронної системи.

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.