фото УНІАН

Державний оборонне замовлення України почне формуватися за іншими принципами вже з 2021 року, заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода" заступник гендиректора "Укроборонпрому" Мустафа Найєм.

Читайте також"Укроборонпром" рухається в напрямку корпоратизації – Абромавічус

За його словами, головною умовою для цього має стати прийняття парламентом нового закону про державні закупівлі в оборонній сфері.

Відео дня

"Дійсно, Державне оборонне замовлення – це засекречена історія. Але навіть там прийдуть зміни. Міністерство оборони та Міністерство економіки розробили, ми залучалися до цього, щоб була нова система закупівель. Я сподіваюся, що закон буде прийнятий, він (законопроект - УНІАН) поки що прийнято в першому читанні. Це революційна історія. Наступного року, у 2021 році, державне оборонне замовлення буде сформовано зовсім на інших принципах", - підкреслив він.

Найєм додав, що вищевказаний законопроект передбачає розсекречення "левової частки" оборонного замовлення, а також проведення прозорих торгів.

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про оборонних закупівель.

Законопроект визначає загальні правові засади планування і формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони, здійснення державного і демократичного (громадянського) контролю в цій сфері. Також законопроект передбачає гармонізацію законодавства України у сфері оборонних закупівель з положеннями Директиви 2009/81/ЄС згідно з Угодою про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомній енергії та їх державами-членами, з іншого боку.