Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України посилює відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, зокрема мінімальний штраф за адміністративні правопорушення становитимуть 510 гривень, а максимальний - 8,5 тисячі гривень.

Читайте такожВ Україні зменшили штрафи за порушення прав працівників

Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук у своєму Telegram-каналі за результатами засідання уряду.

Відео дня

"Відтепер мінімальний штраф за адміністративні правопорушення становитиме 510 гривень, а максимальний - 8 тисяч 500 гривень. Також значно підвищується штраф за свідомо неправдивий виклик поліції, "швидкої" або аварійних служб - він становитиме від 3 тисяч 400 до 10 тисяч 200 гривень. Крім того, запроваджується кримінальна відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, яке призвело до аварії або іншої небезпечної події з тяжкими наслідками", - зазначив прем'єр.

До цього, за словами Гончарука, штраф за порушення вимог пожежної безпеки становив для громадян від 8,5 до 119 гривень, а для посадових осіб - від 34 до 170 гривень.

"Такого "покарання" недостатньо для того, щоб мотивувати до виконання правил безпеки. Посилення відповідальності має підвищити рівень правової та громадянської свідомості посадових осіб і громадян, а також скоротити кількість правопорушень, що становлять загрозу життю і здоров'ю людей", - зазначив він.

Крім того, як додав прем'єр, уряд наразі опрацьовує питання про законодавче врегулювання обов'язковості виділення коштів у державному та місцевих бюджетах на цільові заходи з протипожежної безпеки, спрямовані на те, щоб знизити ризик пожеж в громадських і адміністративних будівлях навчальних закладів, охорони здоров'я та інше.