Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», що дозволить спростити залучення інвестицій у видобуток корисних копалин, йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища.

Читайте такожРада вирішила знизити ренту за видобуток бурштину з 2022 року

"Наша мета - створення прозоріших умов та зменшення адміністративного навантаження на інвесторів, тому зараз ми виключаємо узгодження з обласними радами для надр загальнонаціонального значення з процедури отримання спеціальних дозволів, як це було раніше. Це створювало додаткові корупційні ризики і блокувало розвиток видобутку з надр», - цитує прес-служба голову відомства Олексія Оржеля.

Відео дня

За його словами, постанова передбачає формування бази для подачі документів в електронному режимі і прибирає непрозорі механізми отримання дозволів на надрокористування поза аукціонами.

«Але важливо дотримуватися екологічного законодавства, тому інвесторам заборонено починати діяльність на ділянках до проходження процедури отримання висновку про Оцінку впливу на довкілля", - цитує прес-служба Оржеля.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що продаж ліцензій на видобуток надр в Україні буде здійснюватися винятково за допомогою аукціонів в системі "Прозорро.Продажі".