Ілюстрація REUTERS

В Європейській комісії пропонують схвалити нові довгострокові стратегічні цілі для розвитку ініціативи «Східного партнерства» після 2020 року. Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

Читайте такожЄС створить фонд на 37 мільярдів євро для захисту економік блоку від коронавірусу

Зокрема, Європейська комісія і високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель виступили з пропозицією довготермінових стратегічних політичних цілей для ініціативи «Східне партнерство» після 2020 року.

Відео дня

Зазначені цілі спрямовані на збільшення торгівлі, зміцнення комунікаційних можливостей та поглиблення економічної інтеграції з Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

Також мета пропозиції полягає у зміцненні демократичних інститутів, верховенства права, забезпечення стійкості до зміни клімату і довкілля, підтримки цифрових перетворень та сприянні створення справедливих і відкритих спільнот.

У цьому зв'язку, Єврокомісія і Європейська служба зовнішніх зв'язків очікують, що країни-члени ЄС і країни-партнери схвалять нову пропозицію у зв'язку з самітом «Східного партнерства», який має відбутися у червні 2020 року. На цьому саміті може бути вирішено розробити ряд нових ключових завдань спираючись на нинішні 20 ключових завдань на період до 2020 року.

«Міцність наших сусідів є також міцністю Європейського Союзу. Східне партнерство залишається ключовим елементом закордонної політики ЄС. Наша пропозиція ще сильніше зміцнить наших шістьох партнерів, віддзеркалюючи пріоритети і виклики, які ми розділяємо, одночасно зберігаючи увагу на досягненні відчутних, позитивних результатів для усіх громадян», - заявив Боррель.

Своєю чергою, комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства і розширення Олівер Варгеї заявив: «Ми надсилаємо дуже чіткий сигнал нашим східним країнам-партнерам: ми допоможемо вам побудувати міцні економіки та створити умови для зростання і робочі місця шляхом залучення прямого іноземного інвестування і шляхом зміцнення комунікації у ключових секторах, таких як транспорт, енергетика і навколишнє середовище. Ми разом тісно працюватимемо над вирішенням сьогоднішніх викликів по усім напрямкам, в тому числі стосовно триваючої пандемії COVID-19».

Як повідомляв УНІАН, Франція відхиляє пропозиції, що ініціатива Європейського Союзу щодо шести країн Східної Європи, відома як «Східне партнерство», може сприяти імовірності майбутнього членства України, Грузії, Молдови, Вірменії, Азербайджану і Білорусі в Європейському Союзі. Дипломати заявляють, що Франція не хоче розчаровувати Москву і пропонує переорієнтувати 50% бюджету програми «Східного партнерства» на захист довкілля.

Довідка УНІАН. «Східне партнерство» є політичною ініціативою, початок якої було покладено на Празькому саміті в травні 2009 року, і яка спрямована на зближення з ЄС шести східних сусідів - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України. Співпраця ЄС зі східними партнерами орієнтована на стимулювання політичних і соціально-економічних реформ. Це означає зміцнення демократії та досягнення стабільного і збалансованого зростання в інтересах громадян.