Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України полегшив процес закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для подолання коронавірусної хвороби COVID-19.

Читайте такожЕкономіка впаде на 3,9%, безробіття зросте до 9,4%: Кабмін спрогнозував наслідки коронавірусу в Україні

Як повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, відповідну постанову було ухвалено 29 березня на позачерговому засіданні уряду.

Відео дня

«Такі закупівлі тепер можуть здійснювати всі замовники на території України. Згідно з рішенням, замовникові потрібно лише оприлюднити інформацію про заплановану закупівлю і за результатами її проведення відзвітувати в електронній системі закупівель», - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що відповідно до переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), здійснювати закупівлі можуть всі замовники на території України, тоді як раніше таку можливість мали лише установи охорони здоров'я.

«Ми повинні максимально полегшувати всі процеси, спрямовані на подолання коронавірусу. Ми врахували пропозиції від компетентних відомств, бізнесу й громадських організацій і спростили механізм закупівель відповідних товарів і послуг, а також розширили коло замовників. Такі зміни дають змогу забезпечити оперативне і своєчасне здійснення замовниками закупівель», - цитує міністра розвитку економіки Ігоря Петрашка його прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабмін ухвалив рішення до 19 квітня спростити порядок закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19 на території України. Постановою визначено, що закупівлі, які необхідні для боротьби зі спалахами COVID-19, здійснюються без проведення тендерів, з обов'язковим оприлюдненням в електронній системі всієї інформації про проведену закупівлю (ціна, обсяг і так далі). Для цього укладений договір про закупівлю має бути завантажений в е-систему разом з усіма додатками до нього.