Головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з 1 січня 2010 року переходить від Греції до Казахстану. Про це повідомляє прес-служба ОБСЄ.

Як передає РІА “Новости”, вже на 14 січня заплановане засідання Постійної ради ОБСЄ, на якому виступить міністр закордонних справ Казахстану Канат САУДАБАЄВ, який, як очікується, викладе пріоритети головування країни в ОБСЄ.

Казахстан став учасником ОБСЄ у січні 1992 року.

Відео дня

Казахстан був висунутий колективним кандидатом від країн СНД на посаду голови ОБСЄ. Рішення про те, що ця центральноазіатська республіка - перша з країн СНД – обійме цю посаду було ухвалене 29-30 листопада 2007 року на 15-му засіданні Ради міністрів закордонних справ (РМЗС) ОБСЄ у Мадриді. Тоді у столиці Іспанії в результаті тривалих переговорів була досягнута угода про головування Казахстану в ОБСЄ у 2010 році. При цьому з тексту відповідного рішення РМЗС були виключені будь-які умови, явні або приховані механізми відстрочення його виконання.

Багато в чому рішення про головування є визнанням реальних досягнень Казахстану в побудові демократичного суспільства і ліберальної ринкової економіки. Консенсус держав-учасниць ОБСЄ заснований на визнанні вірності внутрішньої і зовнішньої політики країни, що забезпечили політичну стабільність у країні і чіткість зовнішньополітичного курсу.

Це рішення є безпрецедентним з цілого ряду причин: вперше в історії ОБСЄ її очолить азіатська держава з переважно мусульманським населенням - при тому, що серед голів ОБСЄ завжди переважали країни Західної Європи, члени або кандидати на вступ до Євросоюзу. Жодна з держав СНД не претендувала і не могла претендувати раніше на цей високий пост.

Однією з головних ініціатив Казахстану як голови ОБСЄ стала пропозиція провести в 2010 році в Астані самміт Організації. Ця ініціатива вже знайшла підтримку в багатьох країнах ОБСЄ, не в останню чергу тому, що останній самміт Організації відбувся десять років тому - в 1999 році - в Стамбулі.

Президент Казахстану Нурсултан НАЗАРБАЄВ вважає, що обрання республіки на пост голови ОБСЄ у 2010 році є першим кроком до повороту у взаємовідносинах між Заходом і країнами колишнього Радянського Союзу. Крім того, на думку казахстанського президента, під час головування його країни в ОБСЄ треба звернути увагу на екологічні питання і питання, які є в Казахстані унаслідок роботи Семипалатинського полігону і висихання Аральського моря.