Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО вважає, що влада замість проведення справжньої адміністративної реформи розробляє концепцію працевлаштування відданих їй людей.

Як повідомили УНІАН у прес-службі М.ТОМЕНКА, про це віце-спікер заявив вчора в ефірі "5 каналу".

"Хотіли як в Європі, а вийшло як в Україні", - сказав М.ТОМЕНКО.

Відео дня

На думку віце-спікера, правильним було би публічно обговорити з фахівцями та експертами концепцію адміністративної реформи, визначити оптимальну структуру виконавчої влади, яка б передбачала більш ефективну систему управлінської моделі та відповідно обіцяне скорочення державних службовців і економію бюджетних коштів.

"А вже після цього етапу вийти на рівень обговорення, як замість партійних квот віднайти професійних фахівців та менеджерів і відповідно забезпечити нову якість уряду зокрема та виконавчої влади загалом", - вважає він.

М.ТОМЕНКО наголосив, що саме таким шляхом йшли європейські країни протягом останніх кількох років у період фінансової та економічної кризи. Натомість сьогоднішній варіант, на його переконання, швидше нагадує спробу працевлаштувати відданих людей та в інший спосіб застерегти квотний принцип для тих, хто підтримав владу. "Очевидно і подальші кадрові призначення будуть призначеннями за ознаками відданості чи партійної належності", - припустив віце-спікер.

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що у державному бюджеті на 2011 рік повинні бути значно скорочені видатки на утримання органів державної влади усіх рівнів, що стане можливим завдяки проведенню адміністративної реформи.

"Нам треба реформувати і модернізувати країну. Треба позбавлятися корупції. Треба приводити фінанси у порядок. Ви подивіться, яка армія чиновників у нас зараз, державних службовців. Наскільки зросли штати у кожному міністерстві, відомстві, місцевому самоврядуванні", - зауважив В.ЯНУКОВИЧ.

Він зазначив, що чинна влада працює вже півроку над адміністративною реформою. "Цей бюджет (на 2011 рік – УНІАН) повинен вже врахувати адміністративну реформу. Ми повинні значно скоротити державний апарат. Рішення будемо приймати у цьому році", - заявив Президент.