Україна та Росія погодили проект угоди про узгодження пересувань, пов’язаних із діяльністю формувань Чорноморського флоту Російської Федерації, поза межами їх дислокації.

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, 27 січня 2011 року в м. Києві відбулося дев’яте засідання Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії. Делегації очолили перший заступник Міністра закордонних справ України Руслан ДЕМЧЕНКО і статс-секретар, заступник міністра закордонних справ Російської Федерації Григорій КАРАСІН.

Виходячи з положень базових угод, які регулюють перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, сторони обговорили увесь спектр питань функціонування ЧФ РФ. Зазначалося, що конструктивний підхід до вирішення практичних питань в атмосфері дружнього взаєморозуміння дає свої результати.

Відео дня

У період після восьмого засідання Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії було підписано Угоду між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про взаємодію при проведенні інспекційних заходів у місцях дислокації ЧФ Росії на території України на основі Договору про звичайні збройні сили в Європі, Віденського документа 1999 року і Договору про відкрите небо, а також Протокол між Міністерством оборони України і Міністерством оборони Російської Федерації про надання інформації про загальну чисельність особового складу і основні озброєння Чорноморського флоту Російської Федерації, які знаходяться на території України.

У рамках переговорного процесу з військово-політичних питань погоджено проект Угоди між Кабміном України та урядом РФ про узгодження пересувань, пов’язаних із діяльністю військових формувань Чорноморського флоту Росії, поза межами їх дислокації.

У завершальну стадію перейшла підготовка Угоди про співпрацю в попередженні та ліквідації надзвичайних ситуацій із використанням підрозділів Чорноморського флоту Російської Федерації. Обговорюється проект двосторонньої Угоди про дії сторін у кризових ситуаціях.

На думку сторін, успішній взаємодії в навігаційно-гідрографічному забезпеченні (НГЗ) безпеки мореплавства в Чорному та Азовському морях сприяло б укладення двосторонньої Угоди з цього питання, яка б передбачала також і питання співробітництва у сфері інформаційного обміну.

Із врахуванням доцільності продовження застосування погодженого механізму поетапного оформлення результатів інвентаризації земельних ділянок та інших об’єктів нерухомості, які знаходяться у користуванні Чорноморського флоту Російської Федерації, сторони висловили згоду щодо активізації роботи в цьому напрямку.

Сторони погодилися розглянути можливість розширення сфери регулювання проекту документа з юридичних питань.

Також на засіданні була відзначена позитивна динаміка в питанні налагодження конструктивної взаємодії у зв’язку з імплементацією Угоди про забезпечення екологічної безпеки в місцях дислокації підрозділів Чорноморського флоту Російської Федерації.

Сторони повідомили про готовність до пошуку шляхів розширення участі Російської Федерації в розвитку соціально-економічної сфери м. Севастополя та інших населених пунктів, в яких дислокується Чорноморський флот Російської Федерації на території України.

“Засіданню підкомісії була притаманна ділова атмосфера, яка відповідала сучасному етапу розвитку двосторонніх українсько-російських відносин”, - зазначили у Департаменті інформполітики МЗС України.

Наступне, десяте засідання підкомісії за згодою обох сторін відбудеться у м. Москва в четвертому кварталі 2011 року.