Янукович їде до Путіна, але чи буде час для газу...
Янукович їде до Путіна, але чи буде час для газу...

Янукович їде до Путіна, але чи буде час для газу...

21:52, 19.04.2012
6 хв.

Янукович збирається зустрітися з Путіним ще до його інавгурації 7 травня. Знову говоритимуть про чергові поступки України...

Газове питання дещо провисло, зараз воно лише час до часу підіймається в заявах як українських політиків, так і російських. Це відбулося з приходом весни і завершенням опалювального періоду. Але від цього воно не втратило актуальності, навпаки, ситуація підігрівається безліччю попутніх чинників – активізацією будівництва Росією обхідних шляхів, невизначеністю відносин з Європейським союзом, затягуванням процесу диверсифікації паливних маршрутів (чи то від неспроможності влади зробити що-небудь, чи то від її нерішучості оприлюднити вже зроблений вибір). Сюди ж варто додати порожню скарбницю України з урахуванням соціальних ідей президента, «несподіване» падіння промвиробництва, гальмування співпраці з МВФ і ще масу проблем, які стали підсумком кроків правлячої команди. А ціна газу – один з основоположних показників життєздатності нашої країни, який поки тягне українську економіку в прірву. Ставку в розв’язанні ситуації ставлять на візит пана Януковича до Москви. Гарант збирається зустрітися зі «старим» президентом Росії Володимиром Путіним ще до його чергової інавгурації 7 травня. Про це, за словами Януковича, він домовився телефоном із Володимиром Володимировичем.

Янукович вважає, що економічні відносини України і Росії розвиваються в позитивному напрямі, «залишилося одне найбільше питання – газові угоди, які ми зобов'язані вирішити, і зараз ми активізуватимемо наші переговори, щоб знайти шляхи рішення цього питання». Виявляється, переговори потрібно активізувати, хто ж посмів такий важливий діалог «пустити на самотік»?..

Раніше Янукович заявляв, що газові перемовини продовжаться в кінці травня. Саме тоді відбудеться засідання українсько-російської міждержавної комісії. Можна припустити, що попередня зустріч президентів не залишиться непоміченою при винесенні певних ухвал. Хоча, не факт. Попередній візит Януковича до Москви в березні поточного року ніякої визначеності у газові переговори не приніс. Він, скоріше, зіграв відновну роль у діалозі країн після виборів у Росії, а також вчергове продемонстрував небажання сторін йти на зустріч одна одній.

Відео дня

В принципі, експерти раніше в один голос стверджували, що нові газові угоди будуть підписані після того, як Путін повернеться до російського керма. Таким чином, час Ч настав. Ось тільки зіграв він не на нашу користь. Україна сподівається на поступки Росії за ціною на газ, Росія ж чекає згоди України на інтеграцію в Євразійський союз. А створення кальки СРСР, яким є наступне за Митним союзом об'єднання, давня ідея фікс Путіна, від якої він ніколи не відступиться, а значить, до останнього добиватиметься бажаного. Ще сусідка претендує на управління рядом українських активів, в т.ч. газотранспортною системою, що є, фактично, узурпацією у всіх її проявах. Варто також додати, що підтискає нашу владу і Зона вільної торгівлі в рамках СНД. Росія і Білорусь вже ратифікували договір, в України є зауваження до документа, які полягають в нерівності умов з уведення торгових обмежень країнами Митного союзу й іншими членами Співдружності. Тобто, торгова проблема з урахуванням нашого рекордного негативного сальдо в цій сфері, обіцяє бути чималою.

Російські політологи не раз заявляли про те, що Україна зобов'язана зробити «правильний» вибір. Інакше учасники нових об'єднань припинять «умовляти», а просто введуть плату за вхід у створювану організацію. Натяк зрозуміли: ціна газу – беззастережна покірність.

Цікаво, коли влада хоч на що-небудь зважиться, який вихід вона знайде? Дуже доречно процитувати Януковича: «Ціна на газ з доходами «Нафтогазу України» щомісячно не збалансовується приблизно на 500 млн. доларів. Тобто, доходів «Нафтогазу» вистачає на 50% оплати ціни за газ. Що у такому разі нам слід було робити? Те, що нам радили деякі міжнародні інституції, - підняти ціну на газ, щонайменше, на 50% для споживачів України? Ці ціни повинні були вирости удвічі. Ми цим шляхом не пішли, оскільки добре усвідомлювали: для громадян це неприйнятно, більшість соціально незабезпечених людей таку ціну не витримають».

До речі, істотне підвищення ціни на газ є також непідйомним для національних промислових підприємств. Для них це означатиме збитковість і втрату конкурентоспроможності на світових ринках. Для економіки це – безвихідь.

Але сказати, не означає зробити. Передбачаючи програш у переговорах з Росією (як і раніше – обіцяли домовитися про нову ціну газу, але натомість розрахували бюджет з передбачуваною підвищеною вартістю), влада вже говорить про підвищення тарифів, посилаючись на «рекомендації» МВФ. Наприклад, як заявив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський, Україна розробляє план поступового підвищення внутрішніх цін на газ, що є умовою відновлення кредитів Міжнародного валютного фонду. «Дуже важливо створити систему адресної допомоги і після цього перейти до ухвалення рішення, за яким графіком підвищувати тарифи до економічно обгрунтованого рівня», - сказав він.

Зрозуміло, що «сюрприз» піднесуть після виборів, щоб доведений до кипіння електорат не зірвав план перемоги «регіоналів».

Як результат всього сказаного – не варто чекати якої-небудь «газової» ясності від візиту Януковича, нічого він не вирішить. До того ж вірити не можна ні єдиному запевненню верхів. Ухвалення рішень вони завжди знайдуть, чим аргументувати, зокрема, нетямущістю «попередників».

Іншими словами, газові переговори давно вийшли за «паливні» рамки. Крити Росії є чим, але виною тому є не плачевний стан нашої економіки, а безвідповідальна поведінка влади, яка вже який рік не може визначитися з пріоритетом, – Я чи Україна. Точніше, плутає ці поняття.

Нана Чорна (УНІАН)

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся