Україна переносить саміт в Ялті через неможливість низки глав європейських держав взяти в ньому участь - МЗС (доповнена)

Київ. 8 травня, УНІАН. Україна переносить саміт в Ялті через те, що низка глав європейських держав не зможуть взяти в ньому участь.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров сьогодні на брифінгу у Києві.

Відео дня

«У зв’язку з тим, що низка глав європейських держав з різних причин не зможуть взяти участь у 18-му саміті країн Центральної Європи, Україна вважає за доцільне перенести саміт та не проводити його 11-12 травня у місті Ялта», - сказав він.

За словами О.Дикусарова, захід відбудеться у більш пізні терміни, які будуть визначені дипломатичними каналами.

«Враховуючи всі обставини, які склалися навколо проведення цього заходу, який мав відбутися в Ялті, Україна відмовляється від його проведення. Це чітко зафіксовано в нашій заяві і далі цю справу будемо розглядати і дипломатичними каналами повідомляти наших партнерів», - додав О.Дикусаров.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зазначив, що свою готовність взяти участь у саміті підтвердили лише Президенти Польщі, Молдови, Литви та Словаччини.

Як повідомлялося, п’ятеро Президентів європейських країн, зокрема Румунії, Албанії, Хорватії, Чехії та Чорногорії, прямо заявили про відмову від участі в саміті через справу екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Президент Німеччини не заявляв цього прямо, але саме ця причина відмови випливала з коментарів МЗС Німеччини.

Крім того, Президенти Болгарії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії і Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини; при цьому в деяких випадках усе ж була висловлена стурбованість справою Ю.Тимошенко.