Експерт розповів, які продукти здорожчають через блокаду кордону

Підвищення цін на імпортні товари не стане дуже відчутними для українського населення.

Через блокаду польського кордону, яка стосується руху вантажних автомобілів, деякі продукти харчування можуть зрости у ціні, однак це зростання не буде критичним. Про це в ефірі каналу "Перший Західний" розповів перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Свої висновки про динаміку цін на найближчі 2-3 місяці Непран зробив на основі опитування підприємців. За його словами, через блокаду кордону може спостерігатися незначне підвищення цін на свіжі тепличні овочі, які ввозять з Європи через Румунію.

Крім того, можуть підвищитися у ціні елітні вина, коньяки, сири, бакалія, оливкова олія, риба та морепродукти, оскільки ці товари не виробляють в Україні. В середньому можна очікувати здорожчання у цих сегментах на 5-8%.

На щастя, в Україні вирощують багато овочів: зокрема ті, що складають стандартний борщовий набір. Зростання цін на них не прогнозують.

В цілому, за словами Непрана, попри війну, економічна ситуація в країні не настільки погана, як можна було б уявити. У якості прикладу для порівняння він згадує Другу світову, коли багато країн встановили карткові обмеження на основні продукти харчування.

Ціни на продукти в Україні – динаміка

Раніше повідомлялось, що ціни на деякі овочі в Україні за останній час знизились. Зокрема, у минулому тижні зафіксували падіння цін на місцеві тепличні огірки. Причиною такої динаміки стало те, у більшості регіонів України встановилась тепла сонячна погода.

Окрім того, у березні мале місце зниження цін на моркву, яка є незамінним інгредієнтом традиційного борщу. Причиною цього назвали те, що фермери намагалися якомога швидше реалізувати моркву середньої та низької якості через погіршення її якості в сховищах.

Вас також можуть зацікавити новини: