Податкова на виконання умов МВФ створила територіальні органи

Тепер Державна податкова служба функціонуватиме як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).

Державною податковою службою (ДПС) України створено територіальні органи, як її відокремлені підрозділи, що передбачено Меморандумом про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Як повідомляє прес-служба ДПС, відповідний наказ підписаний головою ДПС Олексієм Любченком та узгоджений міністром фінансів України Сергієм Марченком.

Читайте такожМВФ не заморожував переговори з Україною - міністр фінансів

"Забезпечення функціонування ДПС у форматі єдиної юридичної особи є одним із пріоритетних завдань, визначених для ДПС низкою рішень Уряду та структурним маяком Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ. Тому утворення територіальних органів за новим принципом є важливим кроком у виконанні цього завдання", - пояснив Любченко.

Зазначається, що надалі Державна податкова служба функціонуватиме як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).

"Такі зміни сприятимуть посиленню інституційної дієвості ДПС, уникненню дублювання функцій та процедур у ДПС, забезпеченню відкритості та прозорості діяльності Служби, мінімізації корупції та покращенню надання послуг платникам податків", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі додали, що до кінця року будуть реалізовані остаточні кроки щодо забезпечення функціонування ДПС як єдиної юридичної особи.

Хронологія подій

9 червня Рада директорів МВФ прийняла 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ у розмірі 2,1 млрд доларів.

30 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про виконання Україною двох "структурних маяків", які передбачені новою програмою співпраці з МВФ, - вільний ринок газу для населення і план скорочення непрацюючих кредитів для державних банків.