МВФ змістив графік переговорів з Україною / фото УНІАН Володимир Гонтар

Міжнародний валютний фонд не заморожував переговори з Україною, але графік їх проведення дещо змістився.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте такожМіністр економіки не підтримує запровадження іншого етапу пенсійної реформи в Україні

Відео дня

За його словами, це пов'язано з роботою Мінфіну над проектом держбюджету України на 2021 рік.

Марченко таким чином спростував заяву колишнього керівника офісу президента Андрія Богдана про те, що МВФ нібито заморозив контакти з Україною до грудня через нецільове використання коштів з COVID-фонду, зокрема на будівництво доріг.

Разом з тим міністр перерахував питання, які хвилюють МВФ. За його словами це ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад і правління, зареєстровані в Раді законопроекти, які знищують систему корпоративного управління, а також ситуація з САП і НАБУ.

"Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати", — сказав Марченко.

Хронологія подій

  • Станом на 10 вересня в МВФ не змогли назвати дату місії для другого траншу.
  • 9 вересня 2020 року міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що до кінця року Україна отримає заплановані транші кредиту від МВФ, оскільки виконуються всі структурні маяки, передбачені програмою МВФ.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової 18-місячної програми співпраці України та Фонду. МВФ має провести перший огляд виконання Україною 18-місячної програми співпраці stand-by орієнтовно у вересні.
  • 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.