Експеримент триватиме три роки / фото: ua.depositphotos.com

У Німеччині стартує експеримент по впровадженню універсального базового доходу.

120 німців протягом трьох років отримуватимуть щомісяця по 1200 євро. Про це повідомляє Business Insider.

Читайте такожУ США через кризу роботу втратили понад 30 мильонів осіб

Відео дня

Сума 1200 євро трохи перевищує прожитковий мінімум в країні. Дослідники порівняють поведінку 120 учасників експерименту з поведінкою групи з 1380 осіб, які не отримуватимуть базовий дохід.

Дослідження проводить Німецький інститут економічних досліджень, який зібрав для цього 140 000 пожертвувань. Всі учасники заповнять анкети про своє життя, роботу та емоційний стан.

Прихильники та противники експерименту

Юрген Шупп, який очолює дослідження, заявив в коментарі німецькій газеті Der Spiegel, що зараз є як прихильники, так і противники універсального базового доходу.

«Противники стверджують, що з базовим доходом люди перестануть працювати, а замість цього будуть валятися на дивані з фастфудом та стрімінговими сервісами. Прихильники стверджують, що люди будуть продовжувати робити корисну роботу, стануть більш творчими та схильними до благодійності, а також будуть займатися збереженням демократії», - зазначив він.

Що таке гарантований базовий дохід

Як повідомляє Wikipedia, гарантований безумовний базовий дохід - це форма соціального забезпечення, згідно з яким кожен громадянин повинен мати гарантований законом безумовний мінімум грошового забезпечення, що виплачується державою або органами місцевого самоврядування, на додаток до будь-якого доходу, отриманого деінде.

Безумовний базовий дохід, який знаходиться за межею бідності, іноді називають частковим базовим доходом.

Система базового доходу фінансується з доходу, отриманого від підприємств або ресурсів, які належать державі - основний компонент багатьох пропонованих моделей соціалізму. Схеми фінансування базового доходу також просуваються в контексті капіталізму, де вони можуть фінансуватися з різних форм податків.

Досвід інших країн

  • Раніше експеримент з універсальним базовим доходом проводили в Фінляндії. Він тривав майже два роки: з січня 2017 по грудень 2018 року. В рамках експерименту 2000 безробітних фінів отримували щомісячно по 560 євро. Дослідники дійшли до висновку, що учасники експерименту стали більш щасливими, але це не стимулювало їх шукати роботу.
  • 6 квітня 2020 року Іспанія заявила про намір ввести базовий дохід для своїх громадян.
  • 11 вересня 2018 року жителі швейцарського села Рейнау проголосували на референдумі за отримання 2570 доларів щомісяця у вигляді базового доходу.