Ілюстрація REUTERS

Більшість компаній утримуються від підвищення зарплат найближчим часом, а кожна десята компанія планує скоротити витрати на оплату праці, говориться в повідомленні за результатами опитування керівників компаній, проведеного Національним банком України.

Читайте такожБізнес не очікує швидкого відновлення економіки - опитування НБУ

"Істотно зменшилася й кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам протягом наступних 12 місяців. Таких - 36,5% (проти 63,4% у попередньому кварталі)", - сказано в повідомленні.

Відео дня

За даними НБУ, третій квартал поспіль збільшується частка компаній, які прогнозують зменшення кількості працівників на своїх підприємствах. Лише 9,1% підприємств планують наймати нових працівників протягом наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 26,3% опитаних компаній. Песимістично налаштовані респонденти усіх видів економічної діяльності, крім будівництва, які очікують незмінної чисельності працівників.

Що стосується очікувань підприємств щодо власного бізнесу, то більшість компаній не очікують зміни свого фінансово-економічного стану у наступні 12 місяців, а 22% компаній очікують погіршення.

"Більш песимістичні оцінки мають представники малого і середнього бізнесу. Бізнес очікує зменшення загальних обсягів реалізації продукції, в тому числі та на зовнішньому ринку. В цілому зростання за цим показником прогнозують лише респонденти переробної промисловості та торгівлі, а найнижчі оцінки - у підприємств будівництва і добувної промисловості", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що частка компаній, які планують залучати кредити в Україні протягом наступних 12 місяців, зменшилася до 39,2% (у попередньому кварталі - 44,4%). Водночас дещо зросла частка компаній, які планують брати кредити за кордоном - до 9,5%. Загалом респонденти вказали на зростаючу потребу в позикових коштах, але були менш упевнені в здатності своєчасно виконувати свої боргові зобов'язання. Найбільшу зацікавленість в кредитах проявляють підприємства сільського господарства та переробної промисловості.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що кількість офіційно зареєстрованих в Україні безробітних зросла майже в 10 разів у порівнянні з показником до введення загальнонаціонального карантину.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання безробіття в Україні в поточному році до 9,4%.