Одеський ДАБК та ДТЕК разом протидіятимуть несумлінним забудовникам

В Одесі ДТЕК Одеські електромережі та ДАБК міськради презентували спільний план щодо вирішення проблем з електропостачанням новобудов.

Як розповів під час спільної прес-конференції начальник Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міськради Олександр Авдєєв, в одеській агломерації понад 200 об'єктів, що будуються, і в десятій частині з них є проблеми з електропостачанням через невиконання забудовниками передбачених законодавством умов приєднання до мереж. "Нерідко жителі Одеси купують небезпечні квадратні метри у так званих "проблемних об'єктах" без повного пакету дозвільних документів. А потім удома виникає чимало труднощів, у тому числі з електропостачанням. У результаті одесити виходять на мітинги, перекривають дороги, бо опиняються у безвихідній ситуації. Можна зрозуміти людей, вони купили житло та їх не хвилює, хто винен. Їм треба вирішити завдання, а нам – запровадити механізми протидії будівництву без повного пакету документів та захистити наших громадян на самому старті будівництва", – повідомив Олександр Авдєєв.

Одеський ДАБК та ДТЕК разом протидіятимуть несумлінним забудовникам

 Загалом на Одещині вже вдалося в десяти об'єктах вирішити проблеми з електропостачанням, а квартири одеситів перевести з комерційного на побутові тарифи.

Відео дня

 "Вдалося це зробити завдяки переговорам та включенню у вирішення проблеми мешканців та міськради", – повідомив генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Олександр Фоменко. 

Також учасники зазначили, що забезпечення можливості приєднання до мереж за постійною схемою житлових будинків – відповідальність забудовника, а виконання технічних умов – замовника згідно із законодавством. Але врешті-решт ці проблеми мають вирішувати місцева влада енергетики. Такий успішний приклад в Одесі на вулиці Сахарова, 16а, де за сприяння ДАБК Одеської міськради та ДТЕК наприкінці минулого року квартири одеситів перевели на тарифи для побутових абонентів. Щоб допомогти мешканцям багатоквартирних будинків, які зіткнулися з проблемою відсутності угод на електропостачання та змушені платити за промисловим тарифом, ДАБК та ДТЕК Одеські електромережі готові інформувати про всі видані дозвільні документи, а також сертифікати готовності, проблеми з техумовами приєднання до мереж. Також обидві організації планують створювати діалогові майданчики, проводити консультації, пропонувати варіанти, що дозволять підключити будинки.