У ОГХК заявили, що повністю зупинили відвантаження продукції / dp.ua

Т.в.о. голови правління Об'єднаної гірничо-хімічної компанії Пітер Девіс повністю припинив з 16 травня 2020 року відправку продукції, як на експорт, так і внутрішній ринок.

Про це йдеться в наказі, копія якого є в розпорядженні РБК-Україна.

Водночас, в профсоюзі заявляють, що підприємство чекають штрафи за невиконання контрактів, збитки й виведення працівників у простій.

Відео дня
false

Ситуацією обурені також профспілки філій.

"Ми бачимо, що продукція не відпускається, люди хвилюються. Збагачувальне виробництво переходить в режим поетапної зупинки найскладніших процесів. Людей готують до простою. За всю історію роботи Вільногірського ГМК фабрика зупинялася лише на ремонти! Це петля, яку затягують на шиї трудового колективу", - вважає голова профкому Вільногорської первинної організації Профспілки металургів і гірників України (ПМГУ) Федір Клименко.

За словами голови профкому іршанської первинної організації ПМГУ Миколи Волохова, нових контрактів, які змогли б виконувати філії ОГХК надалі, немає.

Також Волохов додає, що нове керівництво ОГХК на чолі з Пітером Девісом нещодавно приїжджало на комбінат, оголосив про рішення зупинити відвантаження і запропонувало відправляти продукцію на склади.

"Цю ситуацію ми вже проходили у 2014, коли наш комбінат залишився без ринків збуту після виходу з оренди. Ми пам'ятаємо, як це закінчилася збитками. Ми важко їх долали аж до 2016 р., поки ОГХК не вивело нашу продукцію на експорт. Ми не хочемо повторення і вкрай незадоволені рішенням Києва! А ще ображені тим, що спроби нашої адміністрації привернути увагу Президента України, Прем'єр-міністра та інших органів влади та правоохоронних органів до наших проблем, не знайшли відгуку. Вже три місяці в офісі ОГХК нас не чують! Не беруть до уваги наболілі проблеми", - додав Волохів.

Комбінати підрахували прогнозовані збитки та наслідки припинення відвантажень. Так, на Іршанському ГЗК збитки тільки по одному невиконаному контракту складуть $2 млн, контрагент може стягнути з ОГХК через суд. А у випадку, якщо виробництво продовжить працювати без відвантажень, збитки компанії в травні досягнуть близько 11 млн грн, у червні - 9 млн грн. В кінці червня дефіцит оборотних коштів на Іршанському ГЗК може перевищить 150 млн грн.

Відзначається також, що гірше виглядає ситуація на іншому філіалі - Вільногірському ГМК, де виконання наказу призведе до невиконання зобов'язанням перед контрагентами в сумі $42,3 млн. Збитки компанії можуть досягти $3,8 млн у вигляді стягнутих штрафів. Якщо виробництво не буде зупинено, у травні очікуються збитки на суму 10 млн грн, в червні - 27 млн грн. Дефіцит оборотних засобів на філії в кінці червня перевищить 300 млн грн.

В регіонах, де працюють комбінати, по причині простою виробництва прогнозується соціальна напруженість. У розрахунках колективу комбінату йдеться, що державний і місцеві бюджети недоотримають понад 45 млн грн у вигляді податків та обов'язкових платежів від Вільногірського ГМК.