ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо України / фото Вікіпедія

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно затвердила резолюцію, яка передбачає передачу заморожених активів рф на відбудову України. Про це йдеться у повідомленні ПАРЄ.

"Парламентська асамблея одноголосно ухвалила резолюцію, яка закликає передати заморожені державні активи Росії до нового фонду для відновлення України", – написав орган у соцмережі Х.

Також дію резолюції пропонують поширити на пропутінських олігархів, які підтримують війну в Україні.

Відео дня

Основні положення резолюції передбачають необхідність створення міжнародного механізму компенсації під егідою Ради Європи, заклик до країн активно співпрацювати, щоб якомога швидше вписати активи рф до механізму з компенсації збитків. Також пропонується створити міжнародний трастовий фонд, куди будуть переводитись кошти усіх державних активів росії у ЄС, та створення неупередженої та ефективної комісії з міжнародних претензій. 

Як зазначала член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Євгенія Кравчук, за даними Асамблеї, низка держав заморозили близько 300 мільярдів доларів російських державних активів, і тепер вони мають передати їх міжнародному компенсаційному механізму.

"Згідно з міжнародним правом, держави мають право вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право", – наголосила Кравчук.

Нагадаємо, що за минулий рік російські олігархи від металургії продовжили збагачуватися. За даними Forbes, власник "Норнікеля" Мордашов, який має близький зв’язок з Кремлем, заробив за рік 4,6 млрд доларів. Володимир Лісін, який володіє металургійною імперією НЛМК та співпрацює з оборонкою і в'язницями Росії, став багатшим на 4,5 млрд доларів. Попри все, ці люди не є під санкціями, і навіть пролобіювали послаблення європейських санкцій для своїх металургійних заводів.