Фото REUTERS

В Україні хочуть e 2 рази підвищити тарифи на передачу і диспетчеризацію електроенергії, що вдарить по бізнесу, населенню і навіть оборонній промисловості. Про те, наскільки це може бути небезпечно у країні, яка воює, розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

За словами експерта, НЕК "Укренерго" у вересні опублікували проект нових тарифів на диспетчеризацію і передачу електроенергії на 2024 рік, який передбачає збільшення в 2 рази, хоча тільки протягом 2023 року тариф на передачу зріс на 40%, а диспетчеризацію - на 54%.

"У мене велике питання: наскільки обґрунтовані нові тарифи в наших умовах? Іноді в них закладаються статті витрат, які неіснуть у реальності. Яким буде негативний ефект для економіки. Може, варто порахувати? Мені здається, що буде дуже серйозний удар по всьому бізнесу, перш за все - по малому і середньому", - вважає Кулик.

Відео дня

За його словами, найнебезпечнішим може бути те, що нові тарифи "Укренерго" негативно вплинуть на підприємства оборонної промисловості, які займаються виробництвом обладнання та озброєння для ЗСУ.

"У дуже короткій перспективі цей тариф "Укренерго" вдарить по нашій оборонці, яку ми спільними зусиллями разом з народом і міжнародними партнерами перевантажуємо і запускаємо 20-й місяць поспіль. Може, не варто експериментувати з цим у країні, яка воює?" - вважає експерт.

Нагадаємо, що востаннє тарифи на диспетчеризацію та передачу електричної енергії підвищувалися у грудні 2022 року. Тоді НКРЕКП затвердила підвищення в три етапи протягом першого півріччя 2023 року. В результаті, тариф на диспетчеризацію електроенергії зріс з 62,13 грн/МВт⋅год до 95,54 грн/МВт⋅год, а на передачу - з 345,64 грн/МВт⋅год до 485,1 грн/МВт⋅год.