Уряд має допомогти Укренерго з реструктуризацією боргів і не підвищувати тарифне навантаження, вважає експерт / фото УНІАН, Микола Тис

Підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії, яке запланували в Укренерго, зажене економіку України ще глибше у кризу, тому уряду варто долучитися і допомогти державному монополісту реструктуризувати борги, які є основною причиною зростання тарифів. Про це заявила голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колесникова. 

"Якщо подивитися на причину підвищення тарифу, то Укренерго закладає в це підвищення виплати за своїми боргами. Але при цьому кожна компанія на ринку, яка зараз працює, працює над реструктуризацією своїх боргів, щоб був шанс вижити нашій економіці і мати людям робочі місця. Тому нормально виникає запитання до Укренерго: а чому вони не можуть реструктуризувати свої борги?", - підкреслила Колесникова. 

Вона висловила впевненість, що якщо Укренерго почне серйозно займатися перемовинами зі своїми кредиторами стосовно реструктуризації своїх боргів і виплат навіть по відсотках, то компанія зможе спокійно вийти з ситуації, і не затягувати в кризу всю промисловість. 

Відео дня

"Якщо ми говоримо, що нам треба економіку ставити на ноги, то нам треба, щоб підприємства працювали і були конкурентоспроможними на світовому ринку. Підвищення тарифів, будь-яких, просто доб’є нашу галузь", - попередила Колесникова. 

Водночас вона зауважила: якщо Укренерго підвищить ефективність своєї роботи, вона не потребуватиме постійного підвищення тарифів. 

"Нам здається, що правильним рішенням є зараз звертатися до уряду, щоб вони допомогли Укренерго в перемовинах щодо реструктуризації їхніх боргів. Адже кожне підвищення тарифів для промисловості несе навантаження не тільки на економіку та надходження в бюджет і валютну виручку, але й на плечі звичайних громадян України. Тому що навіть елементарний хліб буде коштувати дорожче", - резюмувала Колесникова.

Як відомо, НКРЕКУ схвалила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії. Після підвищення тарифів дохід Укренерго має скласти 58,7 млрд грн. 

В свою чергу директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик заявив, що підвищення тарифу Укренерго нічим не обгрунтоване і покликане просто приховати неефективність менеджменту, який хоче отримувати високі зарплати.