Як війна вплинула на ринок нерухомості? / фото УНІАН

Ринок нерухомості ожив, а от ціни на квадратні метри полізли вниз. Квартир продається все ще в рази менше, ніж до війни, але все ж таки більше, ніж влітку і восени 2022 року.

Як йдеться в сюжеті ТСН, ріелтори помітили, кількість договорів куплі-продажу залежить від перемог на фронті, а ціни різняться від географії війни - чим ближче до фронту та небезпек, тим падіння відчутніше.

Ціни на нерухомість дійсно впали, кажуть фахівці, хоча обсяги продажів зростають з кожним місяцем по всій Україні. Ціни дуже залежать від географії бойових дій.

"І Харків, і Запоріжжя, й Миколаїв - також угоди відбувалися. Єдине, що ціни знизилися. Харків – на 40-50% зниження цін. Київ – на 10-15%, до 20%. А захід України – він не втратив, ціни залишилися на довоєнному періоді", - каже президент асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта. А от у Закарпатській області ціни зросли на 30%.

На Прикарпатті, наприклад, пік купівель припав на серпень-вересень, і ріелтори пов'язують це з успішним контрнаступом наших військових на Харківщині та Херсонщині. І ціни на нерухомість зросли - на 20-30%. Цей регіон вважається одним з найбезпечніших.

На думку ріелторів, ринок первинної нерухомості постраждав найбільше, особливо в центрі та на сході країни.

Де в Україні найвигідніше вкладати гроші в нерухомість

Експерти проаналізували, як змінився український ринок житлової нерухомості за 2022 рік, та повідомили, що найвигідніше інвестувати в помешкання в Хмельницькій та Івано-Франківській областях.

Найбільший інтерес до житла як на первинному ринку, так і на вторинному залишився в Київській області, про це йдеться в дослідженні від OLX.

Вас також можуть зацікавити новини: