Вартість ПЛР-тесту в Києві коливається від 715 до 2200 гривень / REUTERS

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ) почало розслідувати дотримання вимог конкурентного законодавства при формуванні цін на проведення ПЛР-тестів на наявність коронавируса.

Читайте такожВ Европе Почаїв одного хвиля коронавірусу, кордони знову могут закрити

Про це в Facebook написав глава даного відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Відео дня

За його словами, Антимонопольний комітет почав розслідування за запитом депутата Київської міської ради Олександра Бродського.

"Наведена у зверненні інформація може свідчити про наявність в діях медичних лабораторій в Києві, постачальників та/або виробників ПЛР-тестів ознак порушень конкурентного законодавства, а саме антиконкурентних узгоджених дій або зловживання монопольним становищем", - написав він.

Хмельницький додав, що офіційна ціна проведення тесту "кусається": за тест треба заплатити мінімум 715 гривень, максимум - 2200.

"Це немало. І це викликає питання: чи дійсно тести коштують саме стільки? Або кілька лабораторій домовилися тримати таку ціну?" - написав він.

При цьому Хмельницький зазначив, що АМКУ - не каральний й не правоохоронний орган, і не може нікого звинувачувати.

"Але ми точно скажемо, не порушено конкурентне законодавство при формуванні ціни. Тому що ринкова економіка повинна працювати в інтересах громадян", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2020 року мережі аптек в Києві знизили торгову націнку на медичні маски до 1 гривні після того, як Антимонопольний комітет України порушив справу проти виробників, постачальників і аптечних мереж Києва та Київської області через значне подорожчання медичних масок.