СЕО "Метінвест" Юрій Риженков / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Для того, щоб українська промисловість почала швидко розвиватися після перемоги, необхідні кілька факторів. Перш за все - вирішення логістичних проблем, активна державна підтримка, а також сприяння з боку Євросоюзу. Про це розповів генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков в інтерв'ю "Новому времени".

"Для відновлення української економіки будуть потрібні зусилля держави і бізнесу. Україні потрібен власний план Маршалла, який розробляли для відновлення Європи після Другої світової війни", - підкреслив Риженков. 

За його словами, зараз переговори із західними партнерами ведуться переважно про відновлення державних підприємств, у той час як приватні компанії України також потребують підтримки. 

Відео дня

"Без уваги залишається відновлення приватного сектора, надання позик бізнесу для відновлення активів і запуску виробництва. Це нас дуже турбує", - зізнався Риженков. 

Він переконаний, що вже зараз Україна має спрямувати зусилля, щоб зберегти виробничий потенціал гірничо-металургійного комплексу. 

"Цій галузі потрібна державна підтримка. Перш за все - вирішення логістичних проблем: розблокування морських портів, збільшення пропускної спроможності залізничних прикордонних переходів та зменшення тарифів на залізничні перевезення. До того ж, на собівартість продукції значно впливають дорогі електроенергія та газ, а також висока рента на видобуток залізної руди", - перерахував Риженков.

Він також висловив сподівання, що Євросоюз піде назустріч Україні і знизить екологічні вимоги, які, враховуючи воєнний стан, наша країна виконати не в силах. 

"Ми сподіваємося, що Україна, враховуючи величезний збиток, заподіяний російськими окупантами, отримає особливі умови застосування Carbon Border Adjustment Measure (СВАМ, екологічний податок на імпорт в країни Євросоюзу. - Ред.). Інакше він стане ще одним бар'єром між Україною та ЄС", - резюмував Риженков.