Деякі виробники кормів для домашніх тварин вже припинили ввезення своєї продукції на український ринок

Компанії-члени Американської торговельної палати в Україні, Європейської Бізнес Асоціації та Спілки українських підприємців звернулися з відкритим листом до президента України.

За інформацією бізнес-спільноти, незабаром Україна може зіткнутися з повною зупинкою постачання імпортних кормів для домашніх тварин. Деякі виробники вже припинили ввезення своєї продукції на український ринок.

Читайте такожІмпортні продукти найближчим часом можуть подорожчати - експерти

Відео дня

Така ситуація склалася через неоднозначність Закону «Про безпечність та гігієну кормів», що набув чинності з січня 2020 року, зазначається у листі. Закон передбачає визнання еквівалентності вимог Європейського Союзу щодо реєстрації кормових добавок в українському законодавстві. Водночас така система реєстрації так і не була створена. Наразі Закон України «Про безпечність та гігієну кормів» працює без неї, що унеможливлює будь-яке постачання на вітчизняний ринок нових кормів або кормів з оновленою формулою.

На сьогодні у Верховній Раді створено два законопроєкти, а саме «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» та «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів», які, за словами експертів галузі, можуть допомогти у розв’язанні питання з виробленням і постачанням нових кормів для домашніх тварин в Україні. Бізнес-спільнота сподівається, що президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр та народні депутати найближчим часом підтримають ці законопроєкти.

З повним текстом листа-звернення до президента України можна ознайомитися на сайті Американської торговельної палати в Україні.