facebook.com/soviet.mosaics.ua

Консорціум інвесторів, серед яких власник "А Девелопмент" Олексій Баранов і компанія UDP під управлінням Андрія Іванова, придбав Перший київський машинобудівний завод (колишній "Більшовик") на аукціоні в рамках "Великої приватизації".

Про це стало відомо в результаті торгів, що відбулися сьогодні в приміщенні Фонду держмайна України, пишуть "Українські новини".

"Ми з партнерами стали переможцями аукціону з приватизації Першого Київського машинобудівного заводу, проведеного Фондом держмайна. Для нас це велика честь і відповідальність. Ми вже довели, що вміємо успішно реалізовувати проекти редевелопменту та інтегрувати вже існуючі об'єкти з новою актуальною функцією в сучасне життя міста. Приклад - Реставрація історичних корпусів Київського заводу Арсенал, - коментують результати аукціону нові власники. - Ми підійдемо до редевелопменту об'єкта комплексно, починаючи зі всебічного аналізу та консультації експертів у галузі містобудування, архітектури та інших суміжних галузей. Наше завдання-зробити Київ кращим. Ми впевнені, що редевелопмент ПКМЗ стане гідним продовженням нашої роботи в цьому напрямку".

Відео дня

Перший київський машинобудівний завод був виставлений на приватизацію в липні поточного року. Це перший об'єкт зі списку "Великої приватизації", на яку влада покладає великі надії з точки зору залучення інвестицій. Стартова ціна лота, яку встановила аукціонна комісія з приватизації-1,38 млн грн. Про своє бажання брати участь у конкурсі заявило 15 компаній, серед яких провідні девелопери столиці.

Як заявляв голова Фонду держмайна Дмитро Сенніченко, ця приватизація була проведена на високому рівні – "12 з 12". Коментуючи підсумки приватизації українському Forbes, глава ФДМУ заявив, що успішний продаж "Більшовика" не тільки поповнить бюджет держави, а й сприятиме створенню нових робочих місць і модернізації виробництва. "Київ замість покинутої території отримає проекти комплексного розвитку, а державний бюджет – погашення боргів у розмірі 500 млн грн і мільярдні надходження від приватизації", – заявив він.

АТ "Перший київський машинобудівний завод"(екс-"Більшовик") почав роботу в 1882 році і став єдиним у Києві універсальним машинобудівним комплексом з повним циклом виробництва. У Фонді держмайна заявляли, що до моменту приватизації виробництво на заводі було знищено, і об'єкт виживав виключно за рахунок здачі приміщень в оренду. За 2020 рік ПКМЗ показав дохід 84,2 млн грн, збиток – 22,4 млн грн. Борги заводу-понад 500 млн грн.

Компанії "А Девелопмент" і UDP спеціалізується на розвитку проектів житлової нерухомості, а також — комерційної та соціальної інфраструктури в комплексах європейського рівня. Компанії відомі проектом реставрації Київської фортеці та історичних корпусів заводу "Арсенал", де були створені улюблені киянам громадські простори.