false

«Українська біржа» у співпраці з Державним агентством резерву України запустили перші торги поставними ф'ючерсними контрактами на зернові, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління «Української біржі» Олег Ткаченко.

Читайте такожУкраїнські аграрії намолотили вже 27 мільйонів тонн зернових

«Учора ми виконали першу операцію, яка завершилася постачанням зерна за договором. До цього всі ф'ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були винятково розрахунковими, тобто - без поставки базового активу», - зазначив Ткаченко.

Відео дня

Типовий договір поставки для біржі було розроблено за участю експертів проекту USAID, а специфікації ф'ючерсних контрактів і нову редакцію правил торгівлі повністю погодила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

«Новий інструмент потрібен ринку, він створює реальні переваги для всіх його учасників - виробників продукції, трейдерів, фінансових посередників, де найголовніша перевага - це можливість хеджування ризиків. Безумовно, ще багато що потрібно зробити, щоб це стало стабільно працюючим інструментом - необхідно міняти законодавче поле і створювати прозорий ринок з прозорим ціноутворенням», - сказав голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

За словами Ткаченка, після того, як буде відпрацьовано всі технологічні процеси торгівлі поставними ф'ючерсами на пшеницю, «Українська біржа» готова запустити ще й ф'ючерси на кукурудзу.

Для реалізації проекту із запуску торгівлі терміновими контрактами на зерно «Українська біржа» підписала меморандум з Державним агентством резерву, оскільки його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом угоди.

За словами керівника Держрезерву Вадима Мосійчука, участь у проекті дасть змогу державним елеваторам збільшити завантаження потужностей. На першому етапі роботи проекту буде задіяно елеватори відомства в Миколаївській, Дніпропетровській і Кіровоградській областях.

Мосійчук наголосив, що перші торги відбулися з поставкою пшениці на держпідприємство «Хлібна база №76» Державного агентства резерву України в Миколаївській області.

Як повідомляв УНІАН, аграрії в 2016-2017 МР, за попередніми оцінками, експортували 43,8 млн тонн зернових, що є рекордом за всю історію незалежності держави. При цьому виручка від експорту зернових збільшилася на 6%, до 6,4 млрд дол.

Попередній рекорд експорту зернових в Україні був зафіксований в 2015-2016 МР на рівні 39,4 млн тонн.

Згідно з даними Державної служби статистики, Україна в 2016 році зібрала 65,95 млн тонн зернових і зернобобових, що на 9,7% більше, ніж у 2015 році, і є рекордом для країни за роки незалежності.

Довідка УНІАН. Ф'ючерсний контракт з поставкою базового активу - це контракт, за яким продавець зобов'язується поставити базовий актив, а покупець зобов'язується оплатити і отримає базовий актив за погодженою ціною і в терміни, зумовлені при укладенні контракту.