Ілюстрація REUTERS

Австрійська компанія T-Mobile, дочірнє підприємство німецького концерну Deutsche Telekom, першою в Європі запустила комерційне використання зв'язку п'ятого покоління 5G. Ексклюзивними користувачами нового формату зв'язку стали 200 абонентів компанії переважно в сільській місцевості Австрії.

Читайте такожв'єтнам починає випробування мобільного зв'язку п'ятдесят п'ятого покоління - ЗМІ

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на представників мобільного оператора.

Відео дня

"T-Mobile стала першою компанією у сфері телекомунікацій в Європі, яка почала комерційне використання мережі 5G", - зазначив директор оператора зв'язку Андреас Бирвірт. Загалом зв'язок п'ятого покоління на даний час охопив 17 громад у сільській місцевості, і користувачі отримали можливість працювати в інтернеті зі швидкістю 100 Мб/с. Перші 200 надпотужних маршрутизаторів вирішили розподілити між чинними клієнтами концерну.

На основі проміжних результатів роботи експерти оператора надалі збираються розрахувати вартість послуг за зв'язок 5G. За планом австрійської влади, усіх користувачів інтернету в Австрії планується охопити зв'язком 5G до 2025 року.

На початку березня Австрія розіграла на аукціоні перші частоти п'ятого покоління мобільного зв'язку 5G, ставши піонером з впровадження нового стандарту телекомунікацій у Європі. В австрійській Службі з регулювання радіомовлення і телекомунікацій повідомляли, що покупцями частот стали найбільші мобільні оператори Австрії: A1 Telekom Austria, T-Mobile і Drei, а також чотири регіональні інтернет-компанії. Продаж частот 5G принесла австрійському регулятору €188 млн.

Мережа п'ятого покоління характерна головним чином тим, що дозволяє збільшити швидкість доступу в інтернет майже в 10 разів і підтримує інтернет речей. За допомогою нового стандарту мільярди пристроїв зможуть отримати можливість так званого колективного спілкування, тобто 5G об'єднає в одну мережу самоврядні машини, пристрої сфери житлово-комунального господарства та інші гаджети. Стандарт 4G для таких рішень вже не підходить.

5G - нове покоління мобільного зв'язку, продовження розвитку попередніх стандартів (GSM, 3G, 4G/LTE). Очікується, що масштабна комерційна експлуатація 5G почнеться після 2020 року. Рекордна швидкість передачі даних в тестових зонах мережі 5G досягала 25 Гбіт/с. Такі показники дозволяють у режимі онлайн транслювати відео в дозволі 4K (Ultra HD).